Θανάσης Κυριαλάνης: «Είμαστε το φιλέτο της Μεσογείου… αυτό είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας»

Written by on 18/01/2021

Αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στο χώρο των κατασκευαστικών εταιριών, όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην  ευρύτερη περιοχή. Με συνεργασίες σε αρκετά μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με Γερμανία και Ελβετία, ο Θανάσης Κυριαλάνης μίλησε στον Heat Radio για το πόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιριών. Σχολίασε πως σε βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να έχουμε ακριβή εικόνα για τις επιπτώσεις του covid-19, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της πόλης μας και στο ρόλο που παίζει ώστε να γίνει καλός αποδέκτης επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ τόνισε πως παρά τα όσα γίνονται με την Τουρκία και το μεταναστευτικό, η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος, μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη επενδυτική σιγουριά, σε ξένους επιχειρηματίες.  

Κύριε Κυριαλάνη, αρχικά πείτε μου πως θα χαρακτηρίζατε το 2020, για τον κλάδο σας. Πόσο επηρεαστήκατε και τι συνέπειες είχε η πανδημία, στο χώρο των κατασκευαστικών εταιριών.

Θα τη χαρακτήριζα ως μια χρονιά που ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς ανάπτυξης για το κλάδο μας και κατέληξε σε μια χρονιά αναμονής. Είναι πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε. Όμως δεν θεωρώ ότι μας επηρέασε αρνητικά, απλά μας κράτησε σε χαμηλούς τόνους ανάπτυξης.

Για τους άλλους κλάδους και τις επιχειρήσεις, πως θα χαρακτηρίζατε τη χρονιά που έφυγε;

Για κάποιους κλάδους ήταν μια κακή χρονιά, για άλλους μια χρόνια με αρκετά οικονομικά σκαμπανεβάσματα και για κάποιους ίσως να ήταν και μία χρονιά καταστροφική. Το τι ακριβώς συνέβη σε κάθε κλάδο είναι σίγουρο ότι θα το μάθουμε όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, όταν θα μπορούμε με ψυχραιμία να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε την όλη κατάσταση που βιώσαμε όλοι σαν επαγγελματίες.

Σε τί βάθος χρόνου πιστεύετε πως θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα;

Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας. Ωστόσο αυτός ο χρόνος θα εξαρτηθεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό, από το πως θα αντιμετωπίσουμε τη τρέχουσα πανδημία και σε ποιο βαθμό συνειδητά θα αφομοιώσουμε τα καινούργια δεδομένα που έχουμε. Βέβαια θα πω και το εξής, ότι το ανθρώπινο είδος έχει την ικανότητα να ξεχνάει εύκολα και γρήγορα την οποιαδήποτε καλή ή άσχημη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται κατά καιρούς. Όλο αυτό που ζήσαμε, θεωρώ πως δεν πρέπει να το ξεχάσουμε., Πρέπει να το θυμόμαστε σαν ένα μάθημα και σαν μία πρόκληση που αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε. 

Έχετε αναλάβει έργα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θέλω να μου πείτε τι εικόνα έχετε από τους Νομούς που επισκέπτεστε.

Πάνω κάτω η κατάσταση είναι η ίδια παντού, αλλά σε κανένα Νομό – τουλάχιστον από αυτούς που γνωρίζω – δεν έχει σταματήσει η δραστηριότητα του κλάδου μας, ούτε και έχουν παγώσει οι επενδυτικές σκέψεις. Απλά κινούμαστε – οι περισσότεροι – όχι με το μάξιμουμ των δυνατοτήτων, γιατί αυτή τη στιγμή παρατηρούμε και αναμένουμε τις εξελίξεις.

Μπορεί να γίνει μία σύγκριση της πόλης μας, με την Κομοτηνή ή τη Θεσσαλονίκη;

Η κάθε πόλη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και συνήθειες. Διαφορετική είναι η κατάσταση του κλάδου μας στην επαρχία και διαφορετική σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο. Κάποιες πόλεις είναι αμιγώς τουριστικοί και επενδυτικοί προορισμοί και έχουν καταφέρει να προσελκύουν επενδυτές από την εγχώρια αλλά και ξένη αγορά και κάποιες πάλι όχι. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη η οποία έχει πολλές προοπτικές για τον κλάδο μας, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω της αρίστης ρυμοτομίας της. Αυτό είναι άλλωστε και το δυνατό μας χαρτί.

Έχετε επαγγελματικές δραστηριότητες και στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και στην Ελβετία. Εκεί πως είναι τα πράγματα;

Η κατάσταση στις χώρες τις οποίες δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά είναι παρόμοια με την Ελλάδα. Σαφώς και εκεί δεν έχει σταματήσει η δραστηριότητα του κλάδου, απλά υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, όπως στον αριθμό ατόμων και στις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια και αυτό με τη σειρά του έχει επηρεάσει τους χρόνους αποπεράτωσης των έργων. Η μεγάλη δυσκολία του κλάδου είναι η μεταφορά εργατικού προσωπικού από άλλες χώρες, που λόγω των μέτρων, είναι σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευτικές. Η τελευταία κατάσταση έχει επηρεάσει και τη δικιά μου εταιρεία, σε βαθμό να μη μπορούμε αυτή τη στιγμή να μετακινηθούμε στις χώρες αυτές. Σε γενικές γραμμές πάντως το πλήγμα από την πανδημία είναι μεγάλο σε όλα τα κράτη. Όπως ανέφερα και παραπάνω θα γνωρίζουμε τις ακριβές διαστάσεις του προβλήματος, σε βάθος χρόνου. Τώρα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή και σίγουρα συμπεράσματα.

Λειτουργικότητα, αισθητική και έμφαση στην λεπτομέρεια

Υπάρχει η αίσθηση ότι το πλήγμα σε Γερμανία και Ελβετία δεν είναι τόσο μεγάλο όπως εδώ στην Ελλάδα (σε ότι αφορά τη δική σας δουλειά). Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Θεωρώ ότι στις χώρες που αναφέρεστε είναι πολύ αυξημένο το ποσοστιαίο επίπεδο επαγγελματισμού στο κλάδο μας και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι, σε σχέση με την Ελλάδα. Επομένως και η αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων ή συνθηκών αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Η Ελλάδα πως θα μπορέσει σε επίπεδο επενδύσεων και ανάπτυξης έργων, να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο; Κακά τα ψέματα τα τελευταία χρόνια τόσο με την οικονομική κρίση όσο τώρα και με τον κορωνοϊό, υπάρχει αρκετή ύφεση στο θέμα ‘κατασκευές’.

Έχουμε διανύσει μια δύσκολη δεκαετία. Το 2020 όπως έδειχναν και οι προβλέψεις ήμασταν έτοιμοι για να μπούμε σε μια τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης . Είμαι της άποψης ότι όταν με το καλό τελειώσουμε με το θέμα της πανδημίας τα πράγματα στην αγορά θα μπούνε ξανά σε φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης. Δείξαμε ότι προσαρμοζόμαστε και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και στις προκλήσεις.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά χαρτιά, τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλεξανδρούπολης, ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές;

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας από μόνη της είναι ένα δυνατό χαρτί. Είμαστε αυτό που λέμε το… φιλέτο της Μεσογείου. Αυτό από μόνο του μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Βέβαια δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται και μια ολοκληρωμένη αλλά και συντονισμένη προώθηση όλων των πλεονεκτημάτων και συνθηκών που υπάρχουν στη χώρα μας, για να γίνεις καλός αποδέκτης επενδυτικών κεφαλαίων. Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, είμαστε μία πόλη η οποία βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο με αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Αλλά υπάρχουν όπως είναι λογικό και κάποια μειονεκτήματα. Με ανάλογους χειρισμούς από το κράτος αλλά και την αυτοδιοίκηση της πόλης, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε αρκετά τη θέση μας στον επενδυτικό χάρτη.

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο μεγάλων ξένων εταιρειών, κυρίως λόγω των επενδύσεων που θα γίνουν στο λιμάνι. Αυτό τί ευκαιρίες μπορεί να προσφέρει στο δικό σας κλάδο;

Θα υπάρχει μια εισροή ξένων κεφαλαίων στη πόλη όπως επίσης και μια αύξηση του εργατικού και διοικητικού δυναμικού της Αλεξανδρούπολης. Αυτό από μόνο του σαν γεγονός, θα δημιουργήσει την ανάγκη για νέες κατοικίες και νέους επαγγελματικούς χώρους. Οπότε θα υπάρξει μία γενικότερη κινητικότητα στην πόλη μας και όχι μόνο στον δικό μας κλάδο.

Πιστεύετε ότι οι συνεχόμενες προκλήσεις από την Τουρκία, το κλίμα αβεβαιότητας με τους λαθρομετανάστες και η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου εδώ στον Έβρο, θα επηρεάσουν τους ξένους επιχειρηματίες, ώστε να έρθουν και να επενδύσουν στον Έβρο;

Θεωρώ ότι όσο πιο πολλές και μεγάλες επενδύσεις γίνουν στη πόλη μας, τόσο πιο βαθιά θα εδραιώνεται και η γεωγραφική της θέση. Όσο για τις προκλήσεις της γείτονας χώρας θεωρώ ότι είναι μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω. Για το δε μεταναστευτικό, πιστεύω ότι ίσως να μην είμαι εγώ ο αρμόδιος για να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Παρ όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πράξει αυτό που είναι σωστό για την πόλη μας.

Αυτή τη στιγμή ο Έβρος μπορεί να εξασφαλίσει την επενδυτική σιγουριά που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας;

Η άποψη μου είναι ότι μπορεί να την εξασφαλίσει, αλλά όπως προανέφερα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από το κράτος και την αυτοδιοίκηση της περιοχής μας. Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν και από το τι στάση θα κρατήσει το κράτος απέναντι στην όλη αυτή κατάσταση τόσο με την γείτονα χώρα όσο και με το μεταναστευτικό.

Ποιοτικά υλικά και μοντέρνος – έξυπνος σχεδιασμός

Το 2021, πως προβλέπετε να είναι σαν χρονιά; Τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο οικονομίας;

Γενικά σαν άνθρωπος είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου, επομένως πιστεύω ότι θα είναι μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων για τη χώρα μας αλλά και για την Αλεξανδρούπολη. Θεωρώ ότι θα υπάρχει μερική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς από τα μέσα του έτους και μετά. Σιγά-σιγά θα βρούμε και πάλι τον ρυθμό μας και την καθημερινότητά μας.


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background