Lock down στην εστίαση

Written by on 02/11/2020

Για μία ακόμα φορά, ο χώρος της εστίασης καλείται να αντιμετωπίσει τον φόβο και τις συνέπειες ενός lock down, με τα νέα μέτρα του Πρωθυπουργού να βάζουν από την Τρίτη (03/11) λουκέτο σε όλα τα κέντρα εστίασης. Μία είδηση που όπως ήταν αναμενόμενο αναστάτωσε και προβλημάτισε όλους τους ιδιοκτήτες του κλάδου. Ο Heat Radio μίλησε με πέντε επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης και ανέδειξαν τα προβλήματα που προκύπτουν από μία τέτοια απόφαση.  Βλάσσης Σικλαφίδης (Kelari Pro), Δήμος Λεμονάκης (Kerouac), Μάγδα Παπανικολάου (Soho), Άγγελος Μόρφης (Thema café) και Γιάννης Ζαγκίδης (Zucca) μίλησαν στον Heat Radio και παρουσίασαν τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς είναι…

ΜΑΓΔΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – SoHo

«Η εστίαση καλείται για ακόμα μια φορά να βάλει πλάτη για την ασφάλεια και την υγεία της χώρας. Στόχος και πάλι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο… ένα μήνα πριν τις γιορτές. Δε με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μας στις κόκκινες περιοχές, διότι πιστεύω ότι η διασπορά γίνεται πιο εύκολα σε άλλους χώρους οι οποίοι παραμένουν ανεξέλεγκτοι. Από τη στιγμή όμως, που αυτό αποφάσισαν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, δε μπορούμε παρά να το σεβαστούμε και να πειθαρχήσουμε.
Ευελπιστώ οι επόμενοι μήνες να είναι λιγότερο δύσκολοι για τους ανθρώπους της εστίασης και τις οικογένειες τους και όλοι να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της ατομικής ευθύνης, έτσι ώστε να βγούμε δυνατοί και νικητές από αυτή την τεράστια κρίση».

ΒΛΑΣΣΗΣ ΣΙΚΛΑΦΙΔΗΣ – KELARI Pro

«Για ακόμα μία φορά οι χώροι της εστίασης είναι τα εξιλαστήρια θύματα. Καλούμαστε να πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα και να κρατήσουμε κλειστά τα μαγαζιά μας. Μία παροιμία λέει, αφού δεν μπορείς να αποφύγεις και να αλλάξεις κάτι, δέξου το και πάλεψε με ότι έχεις. Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Δε ξέρω σε τι κατάσταση θα είναι η χώρα και η οικονομία μας μετά και από αυτά τα νέα μέτρα, ελπίζω πάντως να βγούμε ποιο δυνατοί και  πιο έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Ας ελπίσουμε τα μέτρα αυτά να ήρθαν τώρα για την εστίαση, προκειμένου να τα αποφύγουμε μέσα στις γιορτές. Πιθανό κλείσιμο μέσα στο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, θα είναι καταστροφικό για όλους».

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΟΝΑΚΗΣ – Kerouac

«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία είδαμε μία τεράστια έξαρση των κρουσμάτων που μας φόβισε όλους. Από την άλλη καλούμαστε για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας. Είναι δυστυχώς αναγκαίο κακό, από τη στιγμή που βρεθήκαμε από το πράσινο επίπεδο επικινδυνότητας στο πορτοκαλί. Αυτό που μας απασχολεί όλους, είναι οι γιορτές. Θα κλείσουμε για ένα μήνα και τέλος; Ή θα γίνει ότι και την προηγούμενη φορά; Που είπαν θα κλείσουμε για έναν μήνα και κλείσαμε για δυόμιση. Επίσης πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα… πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Θα μπορεί ο κόσμος όταν ανοίξουμε να έρθει ξανά στα μαγαζιά; Θα έχει την οικονομική δυνατότητα; Μακάρι το μέτρο αυτό, να αποφέρει αποτελέσματα και να υπάρξει ύφεση της πανδημίας από τον επόμενο μήνα. Ελπίζω σε έναν Δεκέμβριο με τον κόσμο έξω και τα μαγαζιά ανοιχτά, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας. Είναι μία δύσκολη στιγμή για την εστίαση αλλά θα την αντιμετωπίσουμε».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΡΦΗΣ – THEMA Cafe

«Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 06:00 η εστίαση καλείται να πληρώσει για ακόμα μία φορά με τον χειρότερο τρόπο τα νέα μέτρα και να γίνει πειραματόζωο της κυβέρνησης. Και αυτό το λέω γιατί και το προηγούμενο διάστημα εφάρμοσε τα ίδια μέτρα για την εστίαση. Προερχόμενοι από μία 10ετή οικονομική κρίση, με συσσωρευμένα χρέη πολλών ετών, θεωρώ πως δύσκολα θα επαναλειτουργήσουμε. Ακόμα μετράμε τις πληγές μας από το πρώτο lock down τον Μάρτιο και ενώ θέλουν όλοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, οι επιδοτήσεις μας πάνε βάση των ελληνικών δεδομένων.  Ωστόσο η εστίαση θα σταθεί στο ύψος της όπως άλλωστε έκανε και όλον αυτόν τον καιρό. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θα αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Θέλουμε όμως κάποια στιγμή η κυβέρνηση να μας κοιτάξει και εμάς στα μάτια με ειλικρίνεια και σεβασμό. Μιλάμε για 84.000 επιχειρήσεις και 370.000 εργαζομένους».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΓΚΙΔΗΣ – Zucca

«Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν πως μαζί με την εστίαση, παρασύρονται και άλλοι κλάδοι… δεν είναι μόνο το προσωπικό που θα μείνει χωρίς δουλειά και με ένα αβέβαιο μέλλον, αλλά είναι και πολλές εταιρίες τροφοδοσίας καταστημάτων, συνεργεία καθαρισμού και διάφορες άλλες υπηρεσίες που βρίσκονται γύρω από τον χώρο της εστίασης. Δυστυχώς πρόκειται για ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, που όχι μόνο παρασύρει πολύ κόσμο στο πέρασμά του, αλλά δεν ξέρουμε πότε και πως θα τελειώσει… ποιες θα είναι οι συνέπειές του. Η εστίαση αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της οικονομίας μας. Δεν είναι απλά και μόνο ο καφές, το ποτό ή το φαγητό. Είναι πολλά περισσότερο που υπάρχουν από πίσω. Δεν ξέρω αν με τα μέτρα αυτά, θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της πανδημίας. Θέλω να ελπίζω στο καλύτερο».


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background