Γ. Τζίμας στον heatradio.gr: «Αρμαγεδών το 2020»

Written by on 06/10/2020

Με αφορμή τις επίσημες (προ ολίγων ημερών) αναρτήσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και τα όσα συνέβησαν σε φορολογικό και οικονομικό επίπεδο φέτος το καλοκαίρι λόγω COVID-19, ο Γιάννης Τζίμας μίλησε στο site του Heat Radio, κάνοντας λόγο για μία εξοντωτική χρονιά για όλους τους φορολογούμενους. Ο έμπειρος λογιστής αναφέρθηκε στο καθολικό lock down και τις επιπτώσεις του, σχολίασε τα μειωμένα ενοίκια που πληρώνουν συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ επεσήμανε πως ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί οι τρόπου με τον οποίον θα διευκολυνθούν φορολογικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αρχικά κύριε Τζίμα, πείτε μας πως θα χαρακτηρίζατε το φετινό καλοκαίρι για τους φορολογούμενους.

«Η χώρα μας έζησε και συνεχίζει να ζει πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις. Έπειτα από μία δεκαετία με έντονη και βαθιά οικονομική ύφεση, δυστυχώς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μία παγκόσμια πανδημία, τον COVID-19. Ήταν ένα φαινόμενο που είχε προεκτάσεις τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική ζωή κάθε χώρας και όπως ήταν αναμενόμενο όλοι οι φορολογούμενοι επλήγησαν. Ήταν ένα περίεργο και δύσκολο καλοκαίρι, που δυστυχώς δεν εξελίχθηκε όπως θα περιμέναμε».

Να υποθέσω αναφέρεστε στον τουρισμό;

«Ακριβώς. Το μεγάλο μας όπλο σαν χώρα, ήταν πάντα ο τουρισμός. Ωστόσο φέτος δεν δούλεψε, τουλάχιστον όσο θα περιμέναμε. Και για το λόγο αυτό βλέπουμε ότι παράπονα δεν έχει μόνο μία συγκεκριμένα κατηγορία πολιτών, αλλά όλοι ανεξαιρέτως. Επλήγησαν όλοι οι επαγγελματίες, σε όλους τους κλάδους, ο τζίρος έκανε συνεχώς βουτιά στο κενό και ζήσαμε ένα ντόμινο προβλημάτων και επιπτώσεων. Οι επαγγελματίες όλων των κατηγοριών και όλων των επιχειρήσεων, ζήσανε και συνεχίζουν να ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με απροσδιόριστες συνέπειες».

Αν σας ζητούσα να δώσετε έναν τίτλο για το 2020;

«Με μία λέξη… Αρμαγεδών».

Το καθολικό lock down ήταν μία λύση πανικού ή μία αναγκαία επιλογή;

«Πιστεύω πως ήταν αναγκαία επιλογή και παρά το γεγονός ότι μας δυσκόλεψε, ήταν και η σωστή επιλογή. Σίγουρα οι επιπτώσεις στην οικονομία των χώρας μας ήταν τεράστιες, ωστόσο ας φανταστούμε τι θα γινόταν αν δεν έπαιρνε η κυβέρνηση αυτή την απόφαση… τι θνησιμότητα θα υπήρχε και τι επακόλουθα θα υπήρχαν αν είχαμε απώλειες, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία.  Εκεί οι επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν χειρότερες».

Σε σχέση με άλλες χώρες που επλήγησαν, σε τι οικονομικό επίπεδο βρισκόμαστε;

«Πιστεύω πως με τους χειρισμούς που έγιναν και πάντα μιλώντας στο μέτρο του δυνατού, οι οικονομικοί κλάδοι δεν βούλιαξαν, όπως σε άλλες χώρες. Έστω και λίγο υπήρξε βοήθεια και με τα επιδόματα που δόθηκαν υπήρξε έστω και μία μικρή τόνωση. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα».

Πως θα χαρακτηρίζατε ένα πιθανό δεύτερο καθολικό lock don;

«Δε νομίζω πως η χώρα μας και η οικονομία μας θα μπορέσει να αντέξει ένα δεύτερο lock down. Και αυτό θεωρώ πως τα γνωρίζει καλά και η κυβέρνηση, αφού παρά τα αυξανόμενα κρούσματα από τον Αύγουστο και μετά, προσπαθεί με τοπικά lock down και μέτρα, να αντιμετωπίσει τον ιό. Δεν υπάρχει – τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα – ακόμα σκέψη για κάτι τόσο ακραίο. Ένα δεύτερο καθολικό κλείσιμο θα ήταν καταστροφικό».

Τα τοπικά lock down εγκυμονούν λιγότερους κινδύνους και συνέπειες ή κρύβουν και αυτά παγίδες;

«Στην γενικότερη οικονομία, έχουν σίγουρα λιγότερες συνέπειες. Ωστόσο υπάρχουν παγίδες και τεράστιες επιπτώσεις στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και οικονομία. Για παράδειγμα μία περιοχή όπως οι Σέρρες, που δεν έχει υπαχθεί σε κανένα μέτρο, βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη και κοντά στο νομό Πέλλας, όπου υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Αυτό το… τρίγωνο, έχει απόσταση από τη μία περιοχή στην άλλη λιγότερο από μισή ώρα. Σκεφτείτε τις οικονομικές επιπτώσεις της Θεσσαλονίκης και τη Πέλλας, όταν φεύγουν από εκεί κάτοικοι και πηγαίνουν στις Σέρρες, είτε για να βγούνε και να διασκεδάσουν, είτε για να ψωνίσουν! Φανταστείτε τι διαφορά θα υπάρχει στον τζίρο των καταστημάτων των Σερρών, με τα αντίστοιχα της Πέλλας ή της Θεσσαλονίκης. Φεύγανε το καλοκαίρι από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνανε Δράμα και Σέρρες για να μπορέσουν να κάνουν βόλτα στα μαγαζιά ή να πιούνε καφε. Πράγματα αδιανόητα! Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι σε τοπικό επίπεδο οι συνέπειες είναι τεράστιες και για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο αυτό μέτρο θα πρέπει να επανεξεταστεί διαφορετικά».

Το μέτρο για την πληρωμή του 60%  του ενοικίου μόνο για τα καταστήματα εστίασης, πως το κρίνετε, τη στιγμή που τα υπόλοιπα μαγαζιά πληρώνουν το 100%;

«Μπορεί για κάποιους να μην είναι λογικό αυτό το μέτρο, αφού η εστίαση – ειδικά το καλοκαίρι – δούλεψε περισσότερο από άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις, όπως μαγαζιά με ρούχα, κομμωτήρια και ινστιτούτα. Ωστόσο δεν είναι παράλογο. Η εστίαση και ο τουρισμός είναι δύο πολύ ιδιαίτεροι κλάδοι. Απασχολούν πολύ περισσότερο προσωπικό – είτε με ευέλικτη είτε μη ευέλικτη μορφή εργασίας – και χρειαζόταν άμεσα βοήθεια».

Τα υπόλοιπα καταστήματα που δουλεύουν πλέον με τα 2/3 των πελατών τους, γιατί να πληρώνουν το 100% του ενοικίου τους; Από τη στιγμή μάλιστα που έχουν πληγεί περισσότερο από την εστίαση;

«Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι ίσως η εστίαση χρειαζόταν μεγαλύτερη τόνωση και είχε περισσότερο ανάγκη αυτή την… ένεση. Ας μην ξεχνάμε και το περιοριστικό ωράριο που έχει μπει στα κέντρα εστίασης, κάτι που ζόρισε ακόμα περισσότερο την κατάσταση».

Αυτό το μέτρο μέχρι πότε προβλέπετε να κρατήσει;

«Σίγουρα μέχρι το Δεκέμβριο. Ωστόσο γίνονται κάποιες συζητήσεις προκειμένου το 60% να αυξηθεί έστω στο 70%, προκειμένου να βοηθηθούν και οι ιδιοκτήτες. Να επανέλθει δηλαδή το ενοίκιο στο 100%, σιγά σιγά.  Ωστόσο ακόμα δεν έχει παρθεί επίσημα κάποια απόφαση».

Οι ιδιοκτήτες που έχουν χάσει από τον Μάρτιο μέχρι τώρα μεγάλο ποσό των ενοικίων τους, πως θα βοηθηθούν; Γιατί δεν έχουν πάρει ούτε κάποιο επίδομα όπως οι υπόλοιποι…

«Ειλικρινά αυτή η βοήθεια δεν ξέρω πως θα αποτυπωθεί για τους ιδιοκτήτες. Λένε πως σίγουρα θα υπάρχουν ελαφρύνσεις σε φορολογικό επίπεδο – είτε στη φορολογική δήλωση είτε στον ΕΦΙΑ – ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σε επίσημο επίπεδο. Είναι απλά σενάρια. Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει πως η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη καθαρά και μόνο στον τομέα της υγείας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά και τους φορολογούμενους».

Αυτό άλλωστε είχε πει και ο κύριος Πέτσας, πως δεν θα υπάρξει δίλλημα ανάμεσα σε υγεία και οικονομία…

«Κακά τα ψέματα η υγεία αυτή τη στιγμή προέχει. Η αντιμετώπιση του ιού βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με τέτοια προβλήματα στον τομέα της υγείας – τον Μάρτιο σε όλη τη χώρα υπήρχαν μόλις 100 κρεβάτια ΜΕΘ – δεν μπορούμε να κοιτάμε κάτι άλλο. Πρέπει να προλάβουμε καταστάσεις και είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε προσεκτικά και μεθοδικά σε αυτόν τον τομέα».

Μία συμβουλή προς τους  φορολογούμενους;

«Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα και πρωτόγνωρα για όλους. Θα ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα, όμως είμαι σίγουρος πως θα το ξεπεράσουμε και θα επανακάμψουμε. Χρειάζεται τεράστια υπομονή και στο τέλος θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας».


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background