Αναστάσιος Δημοσχάκης: «Κανένας Εβρίτης δεν αποδέχεται την εικόνα των μεταναστών, πάνω στην Εγνατία Οδό»

Written by on 01/02/2021

Αισιόδοξος για το μέλλον, ξεκάθαρος με τα πιστεύω του, σταθερός στις απόψεις του και σίγουρος για τις μελλοντικές κινήσεις της Κυβέρνησης, εμφανίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Heat Radio, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μίλησε για το φλέγον ζήτημα του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, αναφέρθηκε στις συνεχείς συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς και τον Νότη Μηταράκη και αποκάλυψε ποιες ερωτήσεις θα απηύθυνε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αν ήταν δημοσιογράφος. Ο απρόβλεπτος Ερντογάν, οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι περίπατοι των μεταναστών στην Εγνατία Οδό και η… προίκα της απελθούσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη συνέντευξη:

Κύριε Δημοσχάκη, μετά από ένα πολύ περιπετειώδες και απρόσμενο 2020, ξεκίνησε μία εξίσου δύσκολη χρονιά. Πως περιμένετε να είναι το 2021 για τη χώρα μας;

Είναι βέβαιο και λογικό οι δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, να μας απασχολήσουν με τα…  απόνερα τους και στο νέο έτος. H νέα χρονιά όμως ξεκινάει με αισιοδοξία και ελπίδα, σε ότι αφορά την έξοδο από την υγειονομική κρίση. Ήδη λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου άρχισαν οι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην χώρα μας… Όλα γίνονται οργανωμένα και συντεταγμένα, προκειμένου να προχωρήσει σταδιακά η διασφάλιση της ανοσίας στο πληθυσμό. Αυτό θα δημιουργήσει σταδιακά και τις προϋποθέσεις να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και της κοινωνικής δραστηριότητας στο σύνολο.

Πως θα σχολιάζατε τη στάση της Κυβέρνησης στο μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας;

Η Κυβέρνηση στήριξε με σύνεση και σχέδιο, όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Αξιολόγησε σε κάθε στάδιο τις δημοσιονομικές δυνατότητες αλλά και την εξέλιξη  της πανδημίας. 

Θα ήθελα έναν τίτλο για το 2020.

Έτος μεγάλων προκλήσεων και νίκης.

Για ποιο λόγο θα δίνατε αυτόν τον τίτλο;

Τον Μάρτιο του 2020 η χώρα μας δέχτηκε στον Έβρο μια πρωτοφανή ιδιότυπη πολιορκία η οποία δοκίμασε τις αντοχές της περιοχής, την ετοιμότητα των Σωμάτων Ασφαλείας και το αξιόμαχο των Ειδικών Δυνάμεων. Η Τουρκία με τον Μεταναστευτικό της στρατό, προκάλεσε σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο, το οποίο ευτυχώς μετεξελίχθηκε στην  πρώτη μεταπολεμική νίκη της χώρας μας απέναντί της. Οι δυνάμεις αποτροπής μαζί με την τοπική κοινωνία, αντιστάθηκαν επάξια στην αποστολή τους και κράτησαν όρθια τα σύνορα χωρίς να παρασυρθούν από την οργανωμένη πρόκληση της Τουρκίας. Παράλληλα η Κυβέρνηση και κυρίως ο Πρωθυπουργός, με έντονη διπλωματική δραστηριότητα και συνεχείς επαφές με την ηγεσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί το ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας και ως ζήτημα… Ευρώπης -Τουρκίας. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση στην οποία η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και αποτέλεσε υπόδειγμα  για άλλες χώρες, ήταν η υγειονομική κρίση, η παγκόσμια πανδημία του covid-19. Όπως προανέφερα, στις δυο μεγάλες και πρωτοφανείς προκλήσεις η Κυβέρνηση κράτησε όρθια την χώρα, την κοινωνική συνοχή και κυρίως την ελπίδα της ανάκαμψης.

Τον Ερντογάν πως θα τον χαρακτηρίζατε;

Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και οι πολιτικές του απέχουν από την λογική των δυτικών κοινωνιών και πολλές φορές κινούνται αντίθετα προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της… καλής γειτονίας.

Περιμένατε να είχαν τέτοια έκταση τα επεισόδια που έγιναν πέρυσι στα σύνορα;

Είχα διαβλέψει, σε προγενέστερο χρόνο ότι το μεταναστευτικό ως πρόβλημα θα γιγαντωθεί και θα φέρει την χώρα και τη Γηραιά Ήπειρο, μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις και ιστορικές προκλήσεις χωρίς προηγούμενο..

Μπορείτε να μας το αναλύσετε αυτό; Να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Τον Σεπτέμβριο του 2015 προέβλεψα και προειδοποίησα για την εξέλιξη του φαινομένου αυτού, με ηχηρές και αποτελεσματικές επιστολές μου, προς τους θεσμικούς παράγοντες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ιστορική ομιλία μου στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νεο-εκλεγείσας (20/09/2015) Κυβέρνησης, απέτρεψα την δημιουργία «οδικού διαύλου ασφαλούς διέλευσης»  35 – 40 χιλιάδων, περίπου οικονομικών μεταναστών από την Αδριανούπολη προς τις Καστανιές. Πάντα πρεσβεύω και διατυπώνω την πεποίθηση ότι η χώρα θα πρέπει να λειτουργεί προληπτικά, ενισχύοντας της αποτρεπτική ισχύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ειδικών Δυνάμεων. Το Ενιαίο Δόγμα Ασφάλειας και Άμυνας του Έβρου σε συνδυασμό με το αντίστοιχο της Αποτροπής Δια της Ισχύος, καθιστούν τα  σύνορα της χώρας αδιαπέραστα, με μέτρα φυσικής, τεχνικής ηλεκτρονικής αλλά και ηλεκτρικής προστασίας των συνόρων μας, καθώς και στην «από αέρος» κατόπτευση αυτών. Αυτή είναι η καλύτερη προετοιμασία έναντι του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος και των προκλήσεων της γειτονικής χώρας, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει προκλητική.

Μεταναστευτικό: ένα ζήτημα που κυριολεκτικά καίει. Πως χαρακτηρίζετε την απόφαση για αναβάθμιση αλλά και για δημιουργία νέου ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο;

Από  την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα σχετικά με την δομή στον Έβρο, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με την τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από του θεσμικούς εκπροσώπους της. Με την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ), πραγματοποιήθηκαν σε άμεσο χρόνο δύο τηλεδιασκέψεις, τόσο με τους εκπροσώπους και τους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μια ακόμα, με οικοδεσπότη τον Υπουργό Νότη Μηταράκη. Προσφάτως πραγματοποιήθηκε πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό και τους θεσμικούς παράγοντες, τους εκπροσώπους συλλόγων καθώς και των φορέων του Νομού. Η διαφωνία έγκειται στη δυναμικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου…

Ποια ήταν η δική σας πρόταση;

Προσωπικά πρότεινα την υπαλλακτική λύση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των δομών της Αστυνομίας των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης, του Κέντρου Επιχειρήσεων και του Προαναχωρησιακού Κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο Φυλάκιο, Ορεστιάδας. Θεωρώ ότι αυτή είναι η ορθή προσέγγιση του ζητήματος, η οποία θα μετεξελίξει την παρούσα αναστάτωση σε πλεονέκτημα για την περιοχή μας.

Από τη μεριά του κυρίου Μηταράκη, τί κλίμα επικρατεί, τι αντιλαμβάνεστε;

Ο Υπουργός συνεχίζει τον παραγωγικό διάλογο, με στόχο την ανεύρεση της βέλτιστης λύσης που θα ικανοποιεί το εθνικό και λαϊκό αίσθημα. Αυτό για το οποίο οι κάτοικοι του Έβρου θα πρέπει να είναι σίγουροι είναι ότι υπάρχει ομοψυχία κι ενότητα στην διεκδίκηση της καλύτερης δυνατής λύσης για τον Νομό. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέδειξε πολλές φορές την ευαισθησία του και την αγάπη του για την περιοχή μας και πέτυχε την πρώτη μεταπολεμική νίκη της χώρας έναντι της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2020, θα αποφασίσει και πάλι με γνώμονα την προστασία των συνόρων και προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.

Αν είχατε τη δυνατότητα να μπείτε στη θέση του δημοσιογράφου ή του απλού πολίτη, πείτε μου τρεις ερωτήσεις που θα κάνατε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά τόσο με το ΚΥΤ Φυλάκιο στον Έβρο, όσο και με αυτά που γίνονται στη Μόρια, στη Λέσβο.

Μπορεί να μην είμαι δημοσιογράφος αλλά μπορώ με την ιδιότητα του Βουλευτή να θέτω Γραπτές Ερωτήσεις στον Υπουργό, μέσω  του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για το ζήτημα του ΚΥΤ Φυλακίου προέβην σε Γραπτή Ερώτηση στις 11 Ιανουαρίου, ζητώντας την επανεξέταση των όρων δημιουργίας δομής φιλοξενίας στην περιοχή του Έβρου.

Μεταξύ των Ερωτημάτων, θα ξεχώριζα τα εξής τρία:

«Αν το Υπουργείο συνεργάστηκε με τα Υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και με τους υφιστάμενους τοπικούς Οργανισμούς, Σχηματισμούς και Υπηρεσίες αυτών, σχετικά με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου σας και αν έχετε συνυπολογίσει τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν τέτοιου είδους δομές στην πρώτη γραμμή Άμυνας;»

«Ποια επικουρικά μέτρα θα λάβετε και πως θα χρηματοδοτήσετε την υλοποίηση του 4τράπτυχου σχεδίου λήψης μέτρων φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής, προστασίας των συνόρων, καθώς και στην από αέρος κατόπτευση αυτών για την αποτροπή παραβίασης τους;»

«Αν είναι στα σχέδια του Υπουργείου, επικουρικά να χρηματοδοτήσει και να βελτιώσει τις υπάρχουσες υποδομές των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) και την κατασκευή Αστυνομικών Μεγάρων στην Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο, που παίζουν καίριο ρόλο στο Νομό»

Η εικόνα δεκάδων μεταναστών στη μέση της Εγνατίας Οδού, που έχουν περάσει παράνομα τα σύνορά μας, τι συναισθήματα σας δημιουργεί, τόσο σαν Εβρίτη όσο και σαν πολιτικό;

Κανένας Εβρίτης με ευαισθησίες δεν αποδέχεται αλλά ούτε και εγκρίνει αυτές τις εικόνες και δεν υιοθετεί τις αξιόποινες πράξεις τους, σε ότι αφορά την παραβίαση των συνόρων μας! Οι ταλαιπωρημένοι… «επενδυτές» που διασχίζουν παράνομα οικισμούς και διατρέχουν τον Κάθετο Άξονα και την Ν.Εγνατία, είναι προίκα της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που κληρονομήσαμε από την απελθούσα Κυβέρνηση.

Θα πρέπει να ανησυχούν οι Εβρίτες για την ασφάλειά τους;

Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή που πήρε την εντολή από τον Ελληνικό λαό να υπηρετήσει τον τόπο, έθεσε το μεταναστευτικό στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της! Άλλαξε τα δεδομένα τόσο σε επίπεδο αποτροπής και προστασίας των συνόρων, αλλά και ενίσχυσης των Ειδικών Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.  Σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό που φτάνει στο 80%. Τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί αποδεικνύονται αποτελεσματικά αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Το Υ.Μ.Α. το οποίο είναι υπεύθυνο για την διαχείριση όσων εισέρχονται στην χώρα μας, χωρίς τα προβλεπόμενα έγγραφα και τις απαραίτητες διατυπώσεις, προσπαθεί να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, που θα είναι σε αρμονία και δεν θα διαταράσσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές προκλήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη χώρα μας να απειλείται τόσο στον εναέριο όσο και στον υδάτινο χώρο της. Πόσο ανησυχητικές μπορεί να είναι οι προκλήσεις αυτές;

Οι προκλήσεις αυτές είναι προσφιλής τακτική της γειτονικής χώρας, που προσπαθεί να διαμορφώσει μια ένταση και μια… αιωρούμενη απειλή, στα ανατολικά μας σύνορα, καθώς και στην Μεσόγειο. Δυστυχώς οι εντάσεις αυτές δεν είναι αποδοτικές σε επίπεδο γειτνίασης. Δεν ευνοούν την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ούτε όμως και τις σχέσεις σε επίπεδο τόσο επιχειρηματικό όσο και τουριστικό. Η χώρα μας έχει διαμορφώσει σταθερή και πάγια θέση για την στάση της Τουρκίας, έχει φροντίσει να εκμεταλλευτεί την στάση των γειτόνων,  προκειμένου να αναπτύξει συμμαχίες και να ενδυναμώσει την θέση της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εντός της Μεγάλης Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει βάλει ήδη στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα των κυρώσεων έναντι των πρακτικών της Τουρκίας, κάτι που ομολογουμένως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγα χρόνια. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο θεωρώ ότι οι Έλληνες δεν ανησυχούν διότι γνωρίζουν κι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ετοιμότητα των Σωμάτων Ασφαλείας και στο αξιόμαχο των Ειδικών Δυνάμεων. Επίσης αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις ενισχύσει σε πολλά επίπεδα!

Να υποθέσω πως αναφέρεστε και στην προ ολίγων ημερών επισημοποίηση της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, για τα μαχητικά Rafale…

Ακριβώς… Αυτό λαμβάνει ως πρόσφατο παράδειγμα για τη θωράκιση των συνόρων μας! Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο η Κυβέρνηση φροντίζει να αξιοποιήσει τα εργαλεία του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προκειμένου να προσέλθει με επιχειρήματα στο τραπέζι του διαλόγου. Οι διερευνητικές συζητήσεις που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τις δυο χώρες να λύσουν τις ελάχιστες διαφορές τους σε πνεύμα συνεννόησης. Η συζήτηση ποτέ δεν κάνει κακό. Αντίθετα μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ειρήνη κι ασφάλεια. Η ατζέντα για την χώρα μας είναι συγκεκριμένη, δεν αλλάζει και δεν είναι διαπραγματεύσιμη!


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background