«10 Κανόνες για τη Ζωή» από τον Ai Weiwei.

Written by on 12/05/2022

Τον Κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei προσκάλεσε η πλατφόρμα ψηφιακών τεχνών WeTransfer να μοιραστεί μαζί μας τους δικούς του κανόνες-κλειδιά για τη ζωή. Η καμπάνια στην πλατφόρμα ακούει στο όνομα «Manifesto» και καλεί ακτιβιστές και καλλιτέχνες να διαδώσουν το μήνυμά τους μέσα από «10 Kανόνες για τη Zωή».

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά συμβουλών παρουσιαζόμενη ως αφίσα με χρώματα, μοτίβα ή ταμπέλες, σχεδιασμένη στο χέρι ή ψηφιακά, καμιά φορά με χιουμοριστική νότα ή πινελιά κυνισμού.

Στην «αφίσα» του Ai Weiwei, με κόκκινο και γαλάζιο χρώμα, μια σειρά από γεωμετρικά πλαίσια παρουσιάζουν τους κανόνες του: «Ανακάλυψε τι σημαίνει το “Εγώ” και βρες τη δική σου ταυτότητα. Το ποιος είμαι πρέπει να είναι συνεπές με αυτό που κάνω. Με το πώς συμπεριφέρομαι και το πώς δρω. Να επιμένεις, ανεξάρτητα από το τι λένε οι άλλοι».

Το 2011, ο Ai Weiwei στοχοποιήθηκε από τις κινεζικές αρχές και φυλακίστηκε για 81 ημέρες χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία.

Τώρα, ένας από τους πλέον εύγλωττους κριτικούς της πολιτικής κατάστασης στην πατρίδα του μοιράζεται 10 θεμελιώδη μηνύματα για την ελευθερία και την ηρεμία του μυαλού: «Εναρμόνισε την εξωτερική εμφάνισή σου με τις πιο βαθιές σκέψεις σου. Αυτό που παρουσιάζουμε στον έξω κόσμο πρέπει να είναι σε συμφωνία με την ποιότητα του εσωτερικού μας κόσμου. Στις μέρες μας, βλέπουμε μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ αυτού που φαίνεται ότι είναι κάποιος και αυτού που πραγματικά είναι. Η αρμονία όμως μεταξύ των δύο είναι στην πράξη το πώς ένα άτομο γίνεται άτομο».

Από τότε που εγκαινιάστηκε η σειρά «Ένα μανιφέστο από» έχουν, μεταξύ άλλων, συνεισφέρει τα δικά τους μανιφέστα ο μουσικός Willie Nelson, η συνιδρύτρια του κινήματος «Black Lives Matter» Patrisse Cullors και η Nadya Tolokonnikova, ιδρύτρια των Pussy Riot.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background