Προς δημοπράτηση πιάνο που είχε αγοράσει ο Τζον Λένον

Written by on 06/09/2023

Ένα πιάνο που κάποτε ήταν ιδιοκτησία του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο, που αργότερα δόθηκε στον επιμελητή εκθέσεων τέχνης, Sam Green, ο οποίος με τη σειρά του το δάνεισε στον Άντε Γουόρχολ, βγαίνει σε δημοπρασία το Φθονόπωρο στην πολιτεία του Μέριλαντ.

Το πιάνο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1929, είναι ένα Baldwin Concert Grand Model D, που σύμφωνα με τη 19 σελίδων έκθεση προέλευσής του, που έγραψε η Karen Lile,  ο Λένον αγόρασε το 1978. Σε αυτό, ο Τζον και η Γιόκο, συνέθεσαν τραγούδια, από τα οποία προέκυψε το άλμπουμ τους το 1980, Double Fantasy.

Η διαδρομή του πιάνου μέχρι τη δημοπρασία, ήταν περιπετειώδης. Σε χρυσή πλακέτα πάνω του, είναι εγχαραγμένη η φράση “To Sam, Love John and Yoko 1979”. Έμεινε στο σπίτι του Sam Green, στο Fire Island της ώς το 1983, οπόταν και αυτός το δάνεισε σε έναν άλλο στενό φίλο του, τον Άντι Γουόρχολ.

Ο Γουόρχολ, έβαλε το περιοδικό στα γραφεία του περιοδικού Interview, στο Μεγάλο Μήλο. Όταν πέθανε, το πιάνο δόθηκε ως δάνειο στη New York Academy of Art. Οταν ο Green κατέθεσε μήνυση κατά της NYAA, για να πάρει το πιάνο πίσω, το 2000 κατέθεσε στο δικαστήριο, ότι το πιάνο είχε δοθεί σε αυτόν.

Την επόμενη χρονιά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ( ο Green απεβίωσε το 2011). Από την πλευρά της, η New York Academy of Art, είχε υποστηρίξει ότι το πιάνο ήταν δώρο και σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, είπε ότι το πούλησε για λίγες χιλιάδες δολάρια, σε ένα παλαιοπωλείο του Μανχάταν.

Το οποίο με τη σειρά του, πούλησε το πιάνο σε έναν δημοπράτη, ονόματι Buddy Bain αι στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του.

Στη δημοπρασία της 30ης Σεπτεμβρίου, στον οίκο Alex Cooper Auctioneers, το πιάνο (https://www.instagram.com/p/CvTQpIyNK0/), προσφέρει η Mercersburg Academy ένα ιδιωτικό οικοτροφείο κύρους και τα έσοδα – εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν και τα 3 εκατ. δολάρια – θα χρησιμοποιηθούν για καθιέρωση υποτροφίας για σπουδαστές.

“Είμαι ικανοποιημένη που ιχνηλάτησα την πορεία ιδιοκτησία του πιάνου, από το 1978, όταν το αγόρασε ο Τζον Λένον, μέχρι τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, τη Mercersburg Academy”, έγραψε στην έκθεσή της η Karen Lile.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background