Η Shakira στο στόχαστρο νέας έρευνας για φοροδιαφυγή

Written by on 21/07/2023

Νέα ποινική για φορολογικές παρατυπίες, που φέρεται να διέπραξε το 2018, ξεκίνησε στην Ισπανία, σε βάρος της Shakira. Η ίδια ωστόσο, αναμένεται να δικαστεί για άλλη υπόθεση φοροδιαφυγής, κατά τα έτη 2012-2014.

“Το δικαστήριο του Εσπρούγκες δε Λιοπρεγκάτ, ξεκίνησε τη διαδικασία, μετά την καταγγελία της εισαγγελίας σε βάρος της τραγουδίστριας Σακίρα (Shakira), για δύο φορολογικά αδικήματα που αφορούν το φόρο εισοδήματος κσι τον φόρο περιουσίας το 2018″, ανέφερε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Καταλονίας σε ανακοίνωσή του.

Το περιβάλλον της 46χρονης Κολομβιανής τραγουδίστριας, η οποία πλέον κατοικεί στο Μαϊάμι, δηλώνει ότι είναι αθώα και διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως για αυτή την υπόθεση.

“Για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια, η τραγουδίστρια, έμαθε μέσω των μέσων ενημέρωσης την έναρξη αυτής της έρευνας, που καταδεικνύει την μιντιακή πίεση που δέχεται”, σχολίασαν οι εκπρόσωποί της, επιμένοντας πως η Σακίρα, “ανέκαθεν ενεργούσε τηρώντας τον νόμο, με βάση τις συμβουλές των καλύτερων ειδικών σε φορολογικά θέματα”. 

Η Σακίρα,επικεντρώνεται πλέον στην καλλιτεχνική πορεία της στο Μαϊάμι και είναι βέβαια και αισιόδοξη για το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών”, πρόσθεσαν.

Η σταρ, κατηγορείται ότι απέκρυψε 14.5 εκατομμύρια ευρώ, από τις ισπανικές φορολογικές αρχές, μεταξύ 2012-2014 και θα δικαστεί για αυτή την υπόθεση από δικαστήριο της Βαρκελώνης, πιθανότατα μετά τον Νοέμβριο.

Η εισαγγελία την κατηγορεί ότι δεν δήλωσε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τις περιοδείες της στο εξωτερικό, την περίοδο 2012-2014, κατά την οποία ζούσε στην Ισπανία για περισσότερες από 183 ημέρες το χρόνο – αυτό είναι το όριο πάνω από το οποίο καθίσταται υποχρεωτικό  να δηλώνεται η φορολογική έδρα στον τόπο κατοικίας.

Με βάση το κατηγορητήριο, η Σακίρα ζούσε στην Ισπανία από το 2011, τη χρονιά που δημοσιοποιήθηκε η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ. Ωστόσο, διατήρησε τη φορολογική της έδρα στις Μπαχάμες, χώρα που θεωρείται “φορολογικός παράδεισος” μέχρι το 2015.

Η εισαγγελία ζητά να της επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών και πρόστιμο ύψους περίπου 24 εκατ. ευρώ.

Η Σακίρα απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι λόγω της δουλειάς της δεν ζούσε στην Ισπανία μόνιμα, αφού ήταν συνεχείς οι μετακινήσεις της.

Σε μία συνέντευξή της στο περιοδικό Elle τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωνε ότι “δεν χρωστάει τίποτα” και ότι οι κατηγορίες είναι “λανθασμένες”.Οι φορολογικές αρχές, είδαν ότι ήμουν ζευγάρι με έναν Ισπανό πολίτη και τους έτρεξαν τα σάλια. Είναι σαφές, ότι ήθελαν τα χρήματα αυτά, με κάθε κόστος”, υποστήριξε.

Η Κολομβιανή τραγουδίστρια, χώρισε από τον Πικέ, πέρσι τον Ιούνιο, έπειτα από δέκα χρόνια σχέσης και αφού απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε μαζί με τα παιδιά της στο Μαϊάμι.

Εγκαταστάθηκα στη Βαρκελώνη για να δώσω μια σταθερότητα στα παιδιά μου. Το ίδιο επιδιώκουμε και τώρα, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, κοντά στην οικογένεια, τους φίλους και τη θάλασσα”, έγραψε τον περασμένο Απρίλιο στο Instagram, αφού ανακοίνωσε την φυγή της από την Ισπανία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged as

Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background