Θ. Γιαννακίδης: «Θεσμός πλέον η Regatta για την Αλεξανδρούπολη»

Written by on 18/10/2020

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στην Αλεξανδρούπολη και το ΝΟΑ, o Heat Radio βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου και συνομίλησε με τον κύριο Θεοδόση Γιαννακίδη. Ο έφορος ιστιοπλοΐας αναφέρθηκε στο μεγάλο αθλητικό γεγονός της Regatta, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, μίλησε για τα φετινά τμήματα που προσέλκυσαν περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη χρονιά, ενώ σχολίασε και τα προβλήματα που υπάρχουν με τον ΟΛΑ, σε ότι αφορά το θέμα των εγκαταστάσεων.  Τέλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη δημιουργία τμήματος ΑΜΕΑ.

Κύριε Γιαννακίδη, ακόμα μία χρονιά προπονήσεων ξεκίνησε για το ΝΟΑ. Πως είναι φέτος τα πράγματα στον Όμιλο, αναλογιζόμενοι και τα όσα έχουν γίνει με την πανδημία.

«Θα έλεγα ότι τα πράγματα ξεκίνησαν θετικότερα από ότι περιμέναμε . Οι  ακαδημίες προσέλκυσαν  περισσότερα παιδιά λόγω της πανδημίας και όχι το αντίθετο όπως θα ήταν αναμενόμενο . Τα παιδιά φαίνεται πέρασαν πολλές ώρες κλεισμένα στο σπίτι λόγω του lock down, οπότε ο αθλητισμός και η θάλασσα αποτέλεσαν  γι΄ αυτά μία διέξοδο. Μάλιστα φέτος  έχουμε τα περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη χρονιά που μπορώ να θυμηθώ».

Οι γονείς που έρχονται με τα παιδιά, τι σας λένε; Τι κλίμα υπάρχει στις τάξεις των γονέων;

«Όπως είναι λογικό, οι γονείς έχουν μία ανησυχία παραπάνω απ΄ ότι τα παιδιά, σχετικά με τα θέματα υγιεινής. Ωστόσο έρχονται και τους δείχνουμε από κοντά όλα τα μέτρα που τηρούνται βάση πρωτόκολλου, όχι μόνο σε ότι αφορά τα σκάφη και τον ρουχισμό, αλλά και την ίδια την επαφή των παιδιών, που είναι σχεδόν μηδαμινή».

Οι αγώνες επηρεάστηκαν καθόλου;

«Σίγουρα, υπήρξε ελάχιστη ή σχεδόν μηδενική αγωνιστική δραστηριότητα πανελληνίως αλλά και διεθνώς  μέχρι και τον Σεπτέμβριο . Από εκεί που οι πανελλήνιοι αγώνες optimist μάζευαν 250 – 300 αθλητές , φέτος αγωνίστηκαν μόνο 50 σκάφη στις 9-10 Οκτώβριου για την επιλογή της εθνικής ομάδας ».

Εκτός από τον COVID-19, υπήρξε τα τελευταία χρόνια και μία έντονη οικονομική κρίση. Αυτή πόσο επηρέασε την ιστιοπλοΐα;

«Η ιστιοπλοΐα καθώς  και τα άλλα αθλήματα  όπως ήταν αναμενόμενο επηρεάστηκε αρκετά από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Αυτό είχε να κάνει με την δυσκολία συμμετοχής σε αγώνες . Ωστόσο εμείς παρέχουμε σχεδόν όλα τα υλικά στους αθλητές μας και φροντίζουμε για την όσο γίνεται μικρότερη επιβάρυνσή τους.»

Ο τομέας των χορηγιών υποθέτω δεν βοήθησε πολύ τα τελευταία χρόνια…

«Για μας τους ανθρώπους του ομίλου εκείνο που είναι σημαντικό είναι η υποστήριξή με οποιοδήποτε τρόπο.  Αυτό αφορά υλικά εξοπλισμού σκαφών είτε κάλυψη εξόδων μετακίνησης καυσίμων και άλλων που απαιτεί το άθλημα».

Η Αλεξανδρούπολη και η τοπική κοινωνία θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ένα πιο ανεπτυγμένο επίπεδο ιστιοπλοΐας, όπως Match racing αγώνες και τμήμα ανοιχτής θάλασσας; 

«Ήδη έχουμε κάνει σεμινάρια για το match racing ενηλίκων. Επίσης έχουμε και τμήμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης και γενικά γίνονται βήματα ανάπτυξης και διάδοσης του αθλήματός μας. Τόσο η Αλεξανδρούπολη όσο και το Θρακικό πέλαγος, μπορούν να σηκώσουν ένα υψηλότερο επίπεδο ιστιοπλοΐας». 

Η Regatta είναι ένα αθλητικό γεγονός που φέτος έλλειψε από την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει πρόθεση για προκήρυξη αγώνων μέσα στο 2021;

«Αυτό ήταν κάτι που φέτος μας στοίχισε πολύ. Λόγω της πανδημίας, ακυρώθηκε ένα αθλητικό γεγονός που ήταν πολύ σημαντικό για την πόλη μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή . Δώσαμε όμως προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια . Στη Regatta είχαμε συμμετοχές  αθλητών 10-12 κρατών  από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν και κράτη όπως το Ισραήλ ,  η Αίγυπτος, το Κουβέιτ και πραγματικά η φετινή ακύρωση της Regatta, ήρθε σε μία στιγμή, που βρισκόμασταν σε πολύ ανοδική πορεία. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε τον αγώνα  θεσμό διεθνώς και ετοιμαζόμαστε για την 12η ρεγκάτα του 2021 ».

Οι τοπικές αρχές θα στήριζαν ένα τέτοιο γεγονός;

«Οι τοπικές αρχές είναι πλέον κοντά μας . Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Περιφέρεια έχουν αγκαλιάσει  αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός . Η τοπική κοινωνία έχει αρχίσει να καρπώνεται τα οφέλη ενός  τέτοιου αγώνα που αποτελεί θεσμό»

Ας μιλήσουμε λίγο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων και τα προβλήματα με τον ΟΛΑ…

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια, από παλαιότερες  ακόμα διοικήσεις του λιμένα και δημοτικές αρχές. Το κτήριο του ΝΟΑ είναι ένα από τα πιο ιστορικά της πόλης , το οποίο ανεγέρθηκε 1971 με χρήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο χώρο του λιμένα , προκειμένου να έχει ο Όμιλος και η πόλη το δικό του Ναυταθλητικό Κέντρο. Με  την  ίδρυση του λιμενικού ταμείου  πέρασε στην ιδιοκτησία του σημερινού ΟΛΑ . Σήμερα υπάρχει παραχώρηση χρήσης. Εκείνο που είναι όμως σημαντικό  είναι ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου ναυταθλητικού κέντρου που θα στεγάσει τους ομίλους τις πόλης».

Το γεγονός ότι ο εμπορικός λιμένας αρχίζει και αναβαθμίζεται, πιστεύετε θα δημιουργήσει προβλήματα στη στέγαση και στις προπονήσεις του ΝΟΑ;

«Το ενδιαφέρον  επιχειρηματιών  και επενδυτών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,  πιστεύω πως θα  λειτουργήσει υπέρ του ομίλου ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστό μέρος του λιμανιού και με έντονη κοινωνική προσφορά .». 

Υπάρχει σκέψη για μετεγκατάσταση;

«Με την παραχώρηση από τον ΟΛΑ της δυτικής χερσαίας ζώνης στον  τον Δήμο, είχαν υπάρξει κάποιες συζητήσεις κατά τον σχεδιασμό, ώστε  να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο ναυταθλητικό κέντρο. Δώσαμε όλες τις προδιαγραφές που  απαιτούνταν για τον σχεδιασμό και την μελέτη ενός κέντρου ιστιοπλοΐας , αλλά δυστυχώς δεν ευδοκίμησε κάτι»

Αναφέρατε παλαιότερα ότι το υλικό σας, έχει αρχίσει και φθείρεται και χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Ποιες είναι οι πρώτες ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή ο ΝΟΑ;

«Τα τελευταία σκάφη που αγοράστηκαν από τον  ΝΟΑ, ήταν τύπου optimist το 2003. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχει επέλθει η γήρανση του αθλητικού εξοπλισμού . Ωστόσο κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια συντήρησης να τα διατηρήσουμε στην καλύτερη  δυνατή κατάσταση. Προτεραιότητα για τον εξοπλισμό του ομίλου  είναι  πανιά για σκάφη τύπου laser και optimist, ενώ χρειαζόμαστε και υλικά σκαφών, όπως σχοινιά,  ραουλα και άλλα».

Τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από τη μεριά σας, προκειμένου να έρθουν στο ΝΟΑ και άλλα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα. Έχετε κάποιο πλάνο;

«Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στα παιδιά και να τα ενημερώνουμε για το άθλημα μας. Κάνουμε επισκέψεις σε σχολεία, δίνουμε το παρόν σε εκδηλώσεις του  Δήμου  αλλά και της  Περιφέρειας  και γενικά προσπαθούμε να ενημερώνουμε  τον κόσμο.  Είμαστε σε μία παραθαλάσσια πόλη και στόχος είναι  να προβάλουμε και να προάγουμε την ιστιοπλοΐα. Για το λόγο αυτό του χρόνου το καλοκαίρι θα γίνουν και καλοκαιρινά καμπ, που θα φέρουν  τα παιδιά ακόμα πιο κοντά στη θάλασσα».

Τα τμήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ΝΟΑ, ποια είναι;

«Είναι το τμήμα ακαδημιών για σκάφη optimist και αφορά τις ηλικίες από 6 μέχρι και 15 χρονών, το τμήμα ακαδημίας laser για παιδιά 10-17 χρονών, ενώ έχουμε και δύο αγωνιστικά τμήματα  για σκάφη τύπου optimist και laser. Τώρα έχουμε δημιουργήσει και τμήμα ενηλίκων με match race, αλλά και τμήματα καθαρά ενηλίκων  για ανοιχτή θάλασσα. Επίσης ο όμιλος είναι ένας από τους πέντε ομίλους που επιλέχθηκαν πανελλαδικά από το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος για την δημιουργία τμήματος ΑΜΕΑ το οποίο θα λειτουργήσει στους επόμενους μήνες  στον όμιλο μας».


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background