Η συλλογή κιθάρων του Johnny Marr σε δημοπρασία
Written by John Zagkidis on 18/09/2026
Η συλλογή του Johnny Marr ξεπέρασε τις εκτιμήσεις
Η συλλογή κιθάρων του Τζόνι Μαρ των Smiths πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο έναντι σχεδόν 4 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, ξεπερνώντας σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις.
Συνολικά 111 αντικείμενα περιλαμβάνονταν στη δημοπρασία «Marr’s Guitars: The Johnny Marr Collection», η οποία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες και προσέλκυσε αγοραστές από 34 χώρες. Το συνολικό ποσό ανήλθε σε 3.649.280 αγγλικές λίρες, περισσότερο από τριπλάσιο της εκτιμώμενης αξίας της συλλογής, σύμφωνα με το BBC.
Ο Τζόνι Μαρ δήλωσε ότι η δημοπρασία «ξεπέρασε κάθε προσδοκία» και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς και τον οίκο Christie’s.

Πηγή: Wikipedia, Johnny Marr
Οι εμβληματικές κιθάρες των Smiths και των Oasis
Μεταξύ των αντικειμένων που πωλήθηκαν ήταν η Rickenbacker 330 Jetglo του 1982, την οποία ο Μαρ χρησιμοποίησε στο ντεμπούτο άλμπουμ των Smiths και στις πρώτες περιοδείες του συγκροτήματος. Η κιθάρα ακούγεται, μεταξύ άλλων, στα τραγούδια «What Difference Does It Make?», «This Charming Man», «Still Ill» και «Accept Yourself» και πωλήθηκε έναντι 358.400 αγγλικών λιρών.
Η συγκεκριμένη Rickenbacker εμφανίζεται επίσης στο εξώφυλλο του πρώτου single των Oasis, «Supersonic», καθώς ο Μαρ την είχε δανείσει στον Νόελ Γκάλαχερ κατά τη διάρκεια των πρώτων ηχογραφήσεων του «Definitely Maybe».
Στη δημοπρασία πωλήθηκε επίσης η Gibson ES-355 του 1960 σε κόκκινο χρώμα, η οποία αποτέλεσε έμπνευση για τη μουσική των τραγουδιών των Smiths «Heaven Knows I’m Miserable Now» και «Girl Afraid».
Ο Τζόνι Μαρ εξήγησε ότι αποφάσισε να αποχωριστεί τις κιθάρες του, καθώς δεν ήθελε ο χώρος του στούντιό του να μετατραπεί σε μουσείο.
Πηγή: Κ.Γ. , ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
HEAT CLASSIC