Διάβαση Ερμή – 11/11/2019 – Αλεξανδρούπολη

Written by on 05/11/2019

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης διοργανώνει παρατήρηση για το κοινό, με αφορμή την Διάβαση του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου. Η παρατήρηση θα γίνει με ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει την ασφαλή παρατήρηση του Ήλιου, με ηλιακά τηλεσκόπια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παρατήρηση του Ήλιου είναι άκρως επικίνδυνη χωρίς την χρήση ειδικών φίλτρων, γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε την αποφυγή της άμεσης παρατήρησης του χωρίς προστατευτικά μέσα ή πρόχειρα μέσα που δεν προσφέρουν ασφάλεια. Από την μη ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου είναι σίγουρη η πρόκληση μόνιμης βλάβης στα μάτια, έγκαυμα στον αμφιβληστροειδή, μερική ή ολική τύφλωση. Εξάλλου, το μέγεθος του πλανήτη Ερμή δεν επιτρέπει την καλή παρατήρηση του φαινομένου χωρίς ειδικό τηλεσκοπικό εξοπλισμό.

Το φαινόμενο θα συμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα, από τις 14:30 μέχρι τις 20:00 περίπου. Λόγω της δύσης του Ηλίου στις 17:02, το φαινόμενο είναι μερικώς ορατό από την περιοχή μας. Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διάβασης είναι πως είναι “βαθιά”, δηλαδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του ήλιου, μόλις 75,9 δεύτερα λεπτά της μοίρας από αυτό. Παρά το ότι ο Ερμής είναι αρκετά φωτεινός πλανήτης, μέσα από το ηλιακό φίλτρο θα φαίνεται μαύρος στο φόντο ενός λαμπρού ήλιου.

Το χρονοδιάγραμμα του φαινομένου έχει ως εξής:

Αρχή επαφής Ερμή με τον ηλιακό δίσκο: 14:34 Έναρξη διάβασης Ερμή από τον ηλιακό δίσκο: 14:35

Δύση Ηλίου: 17:02 Ο Ερμής στο κέντρο του ηλιακού δίσκου: 17:19

Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί από την πλατεία του Φάρου, στην παραλία της Αλεξανδρούπολης. Σε περίπτωση μη καλών καιρικών συνθηκών (νέφωση ή βροχή) η παρατήρηση θα ακυρωθεί.

Σύνδεσμος για την εκδήλωση στο Facebook:

https://www.facebook.com/events/1159981634191535/


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background