Τι τρώει μια διατροφολόγος; Ο κανόνας 80-20

Written by on 26/11/2019

Μία διατροφολόγος από την Αυστραλία, σεφ υγιεινών γευμάτων και λάτρης των μη επεξεργασμένων τροφίμων αποκάλυψε πώς είναι μια χαρακτηριστική μέρα της όσον αφορά στο φαγητό της.

Η Λι Χολμς, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής με έδρα το Σίδνεϊ και ιδρυτής εταιρείας που έχει να κάνει με τη διατροφή, λέει πως η διατροφή της είναι διαφορετική καθημερινά ενώ παράλληλα αρνείται να ακολουθήσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής.

Αντιθέτως, προτιμά να επιμένει σε μερικούς απλούς κανόνες: κυρίως φυτικά τρόφιμα, ελάχιστα επεξεργασμένα και καυτερά, μια προσεκτική κατανάλωση χωρίς υπερβολές και ποιότητα έναντι ποσότητας.

Επίσης, ακολουθεί τον κανόνα 80:20, που περιλαμβάνει την κατανάλωση «καθαρών» τροφών στο 80% του χρόνου, και πιο απολαυστικά γεύματα στο υπόλοιπο 20%.

Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει απαραιτήτως να μην τρώει κάποιος γλυκά. Τα πάντα επιτρέπονται αλλά με μέτρο

Πρωινό

Για να ξεκινήσει την ημέρα της, η Λι Χολμς λέει ότι ξυπνάει στις 8 το πρωί και απολαμβάνει ένα ποτήρι ζεστό νερό με μια σκόνη που παράγει η εταιρεία της και μια φέτα λεμόνι. Η σκόνη αυτή, όπως υποστηρίζει η Χολμς βοηθά στην αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος. «Μετά το πρωινό νερό μου, συνήθως περπατάω στο πάρκο ή πηγαίνω για γιόγκα ή πιλάτες».
Στην συνέχεια, επιστρέφει στο σπίτι όπου απολαμβάνει ένα «αντισταμινικό» smoothie με βατόμουρα, γάλα βρώμης, σκόνη πρωτεϊνης φυτικής προέλευσης, τη σκόνη που παρασκευάζει και πουλά η εταιρεία της, σκόνη κολλαγόνου και νερό, τα οποία, όπως υποστηρίζει η ίδια, βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Αν πάλι θέλει κάτι άλλο, τότε απολαμβάνει ένα μπολ με κουάκερ, μούρα και σπόρους και στην συνέχεια πίνει ένα τσάι Μασάλα κατά τις 11 π.μ.

Ένα θρεπτικό και δροσιστικό smoothie

Μεσημεριανό

Στη μία το μεσημέρι, η Λι συνήθως τρώει ένα ελαφρύ γεύμα γεμάτο με πλούσια σε διατροφικά στοιχεία υλικά. «προτιμώ μία κοτόσουπα με λαχανικά, την οποία συνοδεύω είτε με ψωμί σίκαλης, είτε με ψωμί με προζύμι, ή κράκερ από διάφορους σπόρους. Όλα εξαρτώνται από το τι υπάρχει στο ψυγείο μου» όπως λέει, προσθέτοντας: «Αν όμως θέλω μια πιο vegan επιλογή, θα φάω μια σούπα με σπαράγγια, μάραθο και σπανάκι».

Πράσινη σαλάτα με κράκερ από διάφορους σπόρους

Σνακ

Περίπου στις 3 το μεσημέρι, η διατροφολόγος θα φάει κάτι γλυκό, αλλά υγιεινό, όπως τρούφες σοκολάτας φτιαγμένες από κακάο, κολοκυθόσπορους, σιρόπι ρυζιού και σπόρους chia. Αν θελήσω κάτι αλμυρό, τότε θα προτιμήσω αβοκάντο με κατσικίσιο τυρί σε κράκερ φτιαγμένα από διάφορους σπόρους, ή μια σαλάτα λαχανικών πάλι με κράκερ σπόρων» αναφέρει. Αυτό συνήθως ακολουθείται από ένα τσάι από πικραλίδα με γάλα καρύδας

Η Λι Χολμς δεν διστάζει να φάει για σνακ κάτι γλυκό, όπως τρούφες σοκολάτας, ή ένα γλυκό με καραμέλα

Βραδινό
«Το δείπνο μου αποτελείται κυρίως από μια μερίδα πρωτεΐνης με πολλά λαχανικά και καφέ ρύζι ή κουνουπίδι» όπως λέει η διατροφολόγος.

«Σολωμός και πράσινα λαχανικά συνήθως είναι αυτά που αποτελούν το εβδομαδιαίο δείπνο μου, διαφορετικά φτιάχνω μια πιατέλα με τσιπς σκόρδου και μια πράσινη σαλάτα. Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο που το σκέφτομαι».

Το βραδινό της αποτελείται, ως επί το πλείστον, από σολομό με λαχανικά

Φωτογραφίες: Instagram/leesupercharged

Πηγή: iefimerida.gr


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background