Γιώργος και Δήμητρα Γιορδαμλή: Στα άδυτα της ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Written by Μελίνα Ντισλιάν on 30/11/2020
1991… 2020… Πόσο μακρινές και πόσο διαφορετικές μοιάζουν να είναι με μία πρώτη ματιά, οι δύο αυτές χρονολογίες. Και όμως… υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, που φέρνει πολύ πιο κοντά απ΄ ότι φανταζόμαστε, τις δύο αυτές χρονιές. Αυτός ο παρονομαστής, ακούει στο όνομα της ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Της εταιρίας από την Αλεξανδρούπολη, που κατάφερε να ταξιδέψει στις θάλασσες όλου του κόσμου, να εδραιωθεί στις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες, να κερδίσει πληθώρα διακρίσεων στον τομέα της πληροφορικής, να συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και τέλος… να φτάσει μέχρι το διάστημα! Ο πρόεδρος της εταιρίας, Γιώργος Γιορδαμλής και η κόρη του Δήμητρα, μίλησαν στον Heat Radio για τον κολοσσό που ακούει στο όνομα της ΠΡΙΣΜΑ, έκαναν μία αναδρομή στο παρελθόν, μίλησαν για τα όνειρα που δεν έχουν όρια και μας σύστησαν με όλα τα τεχνολογικά τους δημιουργήματα…
Κύριε Γιορδαμλή, η ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο των 30 ετών λειτουργίας της. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, περιμένατε τέτοια εξέλιξη;
Γιώργος: Όταν ξεκινάς κάτι από το μηδέν, δεν μπορείς να ξέρεις που θα καταλήξει. Σίγουρα, ευκαιρίες υπάρχουν πολλές και τα όρια δεν τα θέτεις εξ’ αρχής. Η συνεχής ενασχόληση και η καθημερινή τριβή με το αντικείμενο, σου επιτρέπουν να προχωρήσεις και να εξελιχθείς, χωρίς ποτέ όμως να γνωρίζεις επακριβώς που θα φτάσεις. Επίσης, αναζητώντας διαρκώς προκλήσεις και «κενά» που υπάρχουν στο χώρο, καταφέρνουμε να πηγαίνουμε ένα βήμα πιο πέρα κάθε φορά, με σταθερότητα και προσήλωση στους στόχους της εταιρίας μας.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα; Τι σκέψεις είχατε το 1991 μαζί με τα αδέρφια σας Χρήστο και Ηλία, για το μέλλον σας;
Γιώργος: Όπως σε κάθε αρχή, έτσι κι εμείς «εκμεταλλευτήκαμε» τις ανάγκες εκείνης της εποχής όταν άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες αποδείξεις, με τη χρήση της ταμειακής μηχανής. Ήταν μία ευκαιρία, τότε, να συνδυάσουμε τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή με την έκδοση των αποδείξεων προκειμένου να εξελιχθεί περαιτέρω η τεχνολογία. Ο συνδυασμός με τα αδέρφια μου, όπως αποδεικνύεται και σήμερα, ήταν ο κατάλληλος. Ο καθένας μας με γνώση σε διαφορετικό αντικείμενο καταφέραμε να συνθέσουμε μία ομάδα που θα μπορούσε να δουλέψει λειτουργικά. Ο Χρήστος με σπουδές ως Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, ο Ηλίας στο χώρο της Πληροφορικής και εγώ στα Οικονομικά, συνδυάσαμε τα καλύτερα «συστατικά» και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στο χώρο της Πληροφορικής.
Τι τίτλο θα δίνατε για όλα αυτά που έχει πετύχει μέχρι στιγμής η Εταιρία;
Γιώργος: «Μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι από τις δυσκολίες και την καθημερινότητα»
Το όνομα της ΠΡΙΣΜΑ έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες επιτυχίες και τις πιο πρωτότυπες ανακαλύψεις, στο χώρο της πληροφορικής και της βιομηχανίας. Μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όνειρα των ανθρώπων της ΠΡΙΣΜΑ;
Γιώργος: Γενικότερα, η τεχνολογία οδηγεί στο άπειρο και το ανεξερεύνητο. Εκεί όπου είναι και τα όνειρα. Οι άνθρωποι της Πρίσμα έχουν συνθέσει μια υπέροχη ομάδα. Παράλληλα, αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς είναι ότι έχουν διατηρήσει το βασικό συστατικό της επιχείρησης και όσο κι αν αναπτυσσόμαστε συνεχίζουμε να αποτελούμε μία οικογενειακή επιχείρηση, με τον καθένα από τους εργαζομένους να νιώθει σημαντικό μέλος της οικογένειας αυτής.
Η εταιρία μετράει στο ενεργητικό της πολλές βραβεύσεις, πρωτότυπα projects πληροφορικής και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε λογισμικά. Υπάρχει κάτι από όλα αυτά που να είναι πιο έντονα χαραγμένο στο μυαλό σας;
Γιώργος: Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσα να ξεχωρίσω είναι η βράβευση μας από το CERN το 2009 με Χρυσό Βραβείο Βιομηχανίας. Εδώ και 11 χρόνια η Πρίσμα παραμένει η μόνη ελληνική εταιρία που έχει λάβει αυτή τη διάκριση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από τότε μέχρι και σήμερα διατηρούμε άριστη συνεργασία σε πολύ σημαντικά έργα. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντικό για εμάς ήταν και η επιλογή της εταιρίας μας από την AIRBUS για τα projects του Διαστήματος.
Δήμητρα, είσαι ίσως το πιο νεαρό άτομο που συμμετέχει ενεργά σε projects παγκόσμιου επιπέδου, γύρω από τη βιομηχανία και τον κλάδο της πληροφορικής. Πως είναι όλη αυτή η εμπειρία για μία κοπέλα στη δική σου ηλικία;
Δήμητρα: Σίγουρα, ξεχωριστή. Ο κλάδος της πληροφορικής είναι ένας τομέας που διαρκώς εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Όλο αυτό δημιουργεί μία πρόκληση στον καθένα που ασχολείται με τον κλάδο για διαρκή επαγρύπνηση και συνεχή εξέλιξη. Τα χαρακτηριστικά αυτού του κλάδου είναι άκρως ελκυστικά, ειδικότερα για άτομα σε νεαρή ηλικία. Επίσης, ο κλάδος της Ναυτιλίας όπου δραστηριοποιείται η εταιρία είναι κι αυτός ξεχωριστός με μοναδικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, η διαρκής επαγρύπνηση που έχει και απαιτεί ο χώρος, μου αρέσει πολύ και θεωρώ ότι οι εμπειρίες που μου προσφέρει είναι ξεχωριστές.
Γενικά είναι ένας χώρος ανδροκρατούμενος, ένιωσες κάποια στιγμή αυτή την πίεση;
Δήμητρα: Σε έναν κατά παράδοση ανδροκρατούμενο χώρο είναι ευχάριστο που βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να εισέρχονται και να επιτυγχάνουν μια σημαντική καριέρα. Προσωπικά, πιστεύω ότι το φύλο δεν επηρεάζει τις απαιτήσεις. Ειδικά στο χώρο της Ναυτιλίας που οι απαιτήσεις είναι αδιαμφισβήτητα έντονες, θεωρώ ότι ο χαρακτήρας του ατόμου, οι ικανότητες και η αποδοτικότητα είναι αυτές που καθορίζουν την επιτυχία. Ειδικότερα, το προφίλ μιας γυναίκας η οποία είναι αποφασιστική, έτοιμη, με πίστη και αφοσίωση στη θάλασσα. Παράλληλα, μια γυναίκα πρέπει να είναι δυναμική και σοβαρή, να την διακρίνει η υπευθυνότητα και να εμπνέει το σεβασμό των συνεργατών της. Από τη φύση της μπορεί να ασχολείται ταυτόχρονα με αρκετά πράγματα, να γεννά ιδέες και να επιλύει προβλήματα. Τα ναυτιλιακά δρώμενα ποτέ δεν είναι απλά και στάσιμα, είναι δυναμικά. Ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις είναι πολυσύνθετα και απαιτούν γρήγορη κρίση, προσαρμογή και αποφασιστικότητα. Η γυναικεία ψυχολογία και συμπεριφορά είναι κι αυτή πολυσύνθετη και πολυσχιδής. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η θάλασσα αλλά και η ναυτιλία είναι γένους θηλυκού, αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η γυναικεία φύση ταιριάζει απόλυτα και εν δυνάμει καθορίζει τα ναυτιλιακά δρώμενα. Όλα αυτά συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στην ανάδειξη γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις κατάσταση η οποία αποτελεί πλέον, γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα.
Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την εταιρία σας και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για σένα να μείνεις αμέτοχη σε κάτι τόσο μεγάλο;
Δήμητρα: Από μικρό παιδί θυμάμαι να είμαι δίπλα στον πατέρα μου και να μαθαίνω διαρκώς κάτι καινούριο για την εταιρία. Όλο αυτό με βοήθησε να συμβάλλω κι εγώ όπου και όπως μπορώ στην εταιρία. Η επιλογή του να ασχοληθώ με την εταιρία μπήκε από νωρίς στο μυαλό και χαρακτηριστικά θυμάμαι ήμουν Β’ Δημοτικού όταν το δήλωσα. Όταν κάτι το αγαπάς από παιδί, πιστεύω ότι η αγάπη μετουσιώνεται σε όνειρο και το όνειρο αυτό αν έχεις πίστη και όρεξη για σκληρή δουλειά καταλήγει στην πραγματικότητα.
Σαν ένα νέο άτομο με φρέσκιες ιδές και πολύ όρεξη για δουλειά, τι σχέδια έχεις εσύ για την εταιρία και μέχρι που πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει;
Δήμητρα: Σίγουρα οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες. Η εταιρία απασχολεί αξιόλογα άτομα με όνειρα και ιδέες οι οποίοι τρέχουν διαρκώς για την εξέλιξή της. Η ομαδική δουλειά και η διαρκής ανταλλαγή απόψεων συνθέτουν το κατάλληλο σκηνικό για την εξέλιξη της εταιρίας. Στόχος μας πάντα είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε προϊόντα που βοηθούν και βελτιώνουν την καθημερινότητα του ανθρώπου. Ωστόσο, αυτό που έμαθα είναι ότι κάθε φορά βοηθά περισσότερο να βάζεις μικρούς και απλούς στόχους και με μικρά βήματα να αναπτύσσεσαι αλματωδώς. Με τη συμπαράσταση τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Χρήστου Γιορδαμλή όσο και του Διευθυντή Πληροφορικής κ. Ηλία Γιορδαμλή και τις συμβουλές τους, σίγουρα οι στόχοι που θα μπαίνουν κάθε φορά είναι επιτεύξιμοι και αδιαμφισβήτητα η πρόοδος της εταιρίας είναι μονόδρομος.
Πριν από λίγες μέρες πήρατε το βραβείο καλύτερης επιστημονικής δημοσίευσης, στα πλαίσια του συνεδρίου International Conference on Smart Cities and Sustainability. Ενώ στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες βραβεύσεις, όπως το 2009 το βραβείο Βιομηχανίας από το CERN και το βραβείο που πήρε το πρόγραμμα LAROS, Xenagos και PrismaSense… ονειρεμένο ακούγεται…
Δήμητρα: Οι συγκεκριμένες βραβεύσεις είναι η ανταμοιβή που λαμβάνουμε για την σκληρή προσπάθεια και επίμονη δουλειά, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη διαρκή εξέλιξη της εταιρίας και την βελτίωση των προϊόντων της.
LAROS, Xenagos και PrismaSense… τρεις πρωτότυπες δημιουργίες της ΠΡΙΣΜΑ. Θα ήθελα λίγα λόγια για το καθένα.
Γιώργος: Ας ξεκινήσουμε χρονολογικά με τα προϊόντα που σχεδίασε και παρήγαγε η εταιρία. Πίσω στο 2007 ήρθε στην επιφάνεια το σύστημα XENAGOS. To Xenagos είναι ένα σύστημα knowledge-management που συνθέτει και παράγει οπτικοακουστικό ψηφιακό περιεχόμενο προσαρμοσμένο στο profile και τις εμπειρίες του χρήστη, με τον πλέον σύγχρονο τρόπο. Με το σύστημα Xenagos οι επισκέπτες στα μουσεία, στις γκαλερί, στα θεματικά πάρκα, στις πόλεις ή σε άλλες εγκαταστάσεις έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια προσωποποιημένη και εμπλουτισμένη εμπειρία ξενάγησης.
Στη συνέχεια το 2009 αναπτύξαμε την τεχνολογία Prisma Sense. Το PrismaSense αποτελεί ένα «έξυπνο» δίκτυο ασύρματων αισθητήρων που επιτρέπει την παρακολούθηση εγκαταστάσεων κάτω από διάφορες συνθήκες όπου η ενσύρματη υποδομή δεν είναι εφικτή και η κατανάλωση ενέργειας θεωρείται κρίσιμη.
Από το Prisma Sense προέκυψε το LAROS το 2013. Το σύστημα LAROS είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο που παρέχει διάγνωση, πρόγνωση και έγκαιρη προειδοποίηση, συλλέγοντας και μεταδίδοντας δεδομένα στο κέντρο ελέγχου σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο αφενός αυξάνονται οι επιδόσεις του εκάστοτε σκάφους, αφετέρου δε βελτιώνεται σημαντικά η ασφάλεια και η απόδοση λειτουργίας του.
Η οικονομική κρίση επηρέασε μία εταιρία σαν την ΠΡΙΣΜΑ, ή έμεινε στο απυρόβλητο;
Γιώργος: Στην Ελλάδα του 2020 οι προκλήσεις για μια αμιγώς Ελληνική εταιρεία που καλείται όχι μόνο να αναπτυχθεί αλλά πλέον να επιβιώσει, έχουν πολλαπλώς αναφερθεί από ειδικούς και είναι γνωστές σε όλους μας. Το τρέχον οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας προφανώς δεν είναι το πιο ευνοϊκό για την υγιή ανάπτυξη μιας εταιρείας σε μια απαιτητική αγορά όπως αυτή της τεχνολογίας. Σαν εταιρείες καλούμαστε τις περισσότερες φορές να χρηματοδοτούμε πλήρως την όποια ενέργεια σε οποιαδήποτε αγορά του κόσμου και αν απευθυνόμαστε, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού. Ωστόσο, επειδή η εταιρία μας επενδύει πάρα πολύ στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, συνεχίζουμε ακάθεκτοι την προσπάθεια μας παρά τις δυσκολίες που συναντούμε. Νομίζω πως όλοι έχουμε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Σαφέστατα κάποια σημεία έχουν επηρεαστεί αλλά καμία οικονομική κρίση δεν επηρεάζει τις ιδέες και το μεράκι των ανθρώπων για δουλειά και εξέλιξη.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ανοίξετε και δρόμους επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως η Αγγλία και η Νορβηγία;
Δήμητρα: Οι ιδέες δεν γνωρίζουν σύνορα. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να συνεργαστούμε με εταιρίες του εξωτερικού. Η συνεργασία μας αυτή μας οδήγησε και στη δημιουργία γραφείων στο Λονδίνο, γεγονός που ωφέλησε περισσότερο τις συνεργασίες μας με διεθνή πανεπιστήμια και οργανισμούς.
Δήμητρα αν δεν κάνω λάθος είχες ταξιδέψει για λογαριασμό της εταιρίας στο Λονδίνο. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Δήμητρα: Κάθε εμπειρία που μου δίνεται μέσα από την ενασχόληση μου με την εταιρία είναι ξεχωριστή. Τα επαγγελματικά ταξίδια είναι εντελώς διαφορετικά από τα ταξίδια αναψυχής. Όταν πηγαίνεις σε έναν προορισμό για συγκεκριμένο λόγο έχεις και αυξημένες υποχρεώσεις. Ωστόσο, σε κάθε ταξίδι μαθαίνεις κάτι καινούριο, γνωρίζεις νέους ανθρώπους και άλλες κουλτούρες και αυτό σε γεμίζει περισσότερο.
Η συμμετοχή της ΠΡΙΣΜΑ τον Φεβρουάριο του 2020 στο πρόγραμμα για την εκτόξευση του δορυφόρου Solar Orbiter, με στόχο να πλησιάσει όσο πιο κοντά στον Ήλιο, θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο κατόρθωμα της εταιρίας; Οι περισσότεροι άλλωστε κάνουν λόγω για ένα γιγαντιαίο επίτευγμα…
Γιώργος: Κάθε ομάδα που εργάζεται στην εταιρία μας δραστηριοποιείται και σε κάποιον τομέα. Η κάθε ομάδα βάζει το δικό της λιθαράκι και συμβάλλει στην εξέλιξη της εταιρίας. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ήταν το μεγαλύτερο κατόρθωμα γιατί είμαστε περήφανοι για όλα τα projects στα οποία έχουμε δουλέψει, αλλά σίγουρα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Για μια εταιρία από στην άκρη της Ελλάδας είναι σημαντική αναγνώριση σίγουρα. Δεν σταματάμε όμως εκεί.
Η ΠΡΙΣΜΑ είναι αυτή τη στιγμή πρώτη επιλογή στις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες της χώρας, δίνοντας εξοπλισμό σε περισσότερα από 400 πλοία. Σκέψεις για επέκταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν;
Δήμητρα: Από το 2019 και μετά βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερες εταιρίες του εξωτερικού επιλέγουν την λύση του LAROS. Πλέον εταιρίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία έχουν ενταχθεί στο πελατολόγιο της εταιρίας και συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία. Η ελληνική Ναυτιλία έχει 4.640 περίπου πλοία οπότε σίγουρα το βλέμμα μας το στρέφουμε στην ελληνική αγορά και συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε.