Ο Γιάννης Ναϊτίδης στον Heat Radio: “Σε όσους έσπευσαν να κάνουν πλάκα, τους χαρίζω το χαμόγελο των παιδιών»

Written by on 13/01/2021

Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η φωτογραφία όπου ο Γιάννης Ναϊτίδης, μαζί με τους γονείς μικρών μαθητών, προσπαθούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τα παιδιά μακριά από τα ορμητικά νερά στον Απαλό. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, μίλησε στον Heat Radio για τα όσα έζησε τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες μας το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, η οποία σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων για τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε.

Κύριε Ναϊτίδη, να υποθέσω πως κανείς δεν ήταν έτοιμος για μία τέτοια ημέρα… Τι ακριβώς ζήσατε χθες στον Απαλό.

Σίγουρα δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Ήταν όλο πολύ ξαφνικό και αρκετοί γονείς καθώς και μαθητές, βρεθήκανε προ εκπλήξεως. Ξαφνικά είδαμε αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά και δεν υπήρχε καμία πρόσβαση στα σχολεία. Το θετικό είναι ότι οι τάξεις δεν πλημμύρισαν και σήμερα οι μαθητές επέστρεψαν κανονικά στα θρανία.

Πως διαχειρίστηκαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τη χθεσινή κατάσταση;

Ήταν πραγματικά μία δύσκολη κατάσταση και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίο έδειξαν την ψυχραιμία και το θάρρος που απαιτούταν σε μία τέτοια στιγμή. Το τονίζω πως αν σε τέτοιες περιπτώσεις χάσεις τη ψυχραιμία σου, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και επικίνδυνη. Η εμπειρία και η ψυχραιμία των γονιών και των εκπαιδευτικών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Ας αναφερθούμε στην περιβόητη φωτογραφία, όπου βρίσκεστε μαζί με τα παιδιά και κάποιους γονείς σε ένα μηχάνημα έργων του Δήμου, για να μεταβείτε σε ασφαλές μέρος…

Αρχικά θέλω να πω πως αυτή η φωτογραφία έγινε για πολλούς ένα μέσον προκειμένου να κάνουν πλάκα και να χλευάσουν την  κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Μας σύγκριναν μέχρι και με την Ουγκάντα, που χρησιμοποιήσαμε αυτό το όχημα για να μεταφέρουμε τα παιδιά σε  ασφαλές μέρος. Όμως κάποιοι ξεχνάνε πως μπροστά στον κίνδυνο και έχοντας δίπλα σου μικρά παιδιά, δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο, παρά μόνο να βοηθήσεις και να σώσεις ότι και όποιον μπορείς. Με ότι μέσα έχεις. Είδαμε ξαφνικά μπροστά μας να δημιουργείται μία κύτη και πολλοί γονείς παρασύρθηκαν. Δεν το σκεφτήκαμε παραπάνω, ανεβήκαμε στο όχημα και μεταφέραμε τα παιδιά και τους γονείς με ασφάλεια. Αυτό κάποιοι τον γελοιοποίησαν».

Κοιτώντας τώρα αυτή τη φωτογραφία, τι σας έρχεται στο μυαλό;

«Σκέφτομαι αυτά τα παιδιά που δεν έπαθαν τίποτα, γύρισαν σήμερα στις τάξεις τους και ξεπέρασαν τη χθεσινή μέρα χωρίς να συμβεί κάτι κακό. Νιώθω περήφανος που και εγώ σαν πατέρας τριών παιδιών συνέβαλα σε κάτι τέτοιο και το μόνο που αφιερώνω σε όσους έτρεξαν να το γελοιοποιήσουν είναι το χαμόγελο των παιδιών.

Τι εικόνες έχετε λάβει από τις περιοχές που έχουν πληγεί;

Από σήμερα νωρίς το πρωί έχει ξεκινήσει και επίσημα η καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί όλη η περιοχή. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα σε περιοχές όπως ο Απαλός και τα Λουτρά, ενώ ξέρω πως κλιμάκια υπάρχουν από το πρωί και στις Φέρες, χωρίς ωστόσο να έχω ακριβή εικόνα για το τι κατάσταση επικρατεί εκεί, αυτή τη στιγμή. Τόσο εχθές το βράδυ όσο και σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Γιάννη Ζαμπούκη και τον Ηλία Δαστερίδη και κοιτάμε να δούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να παρθούν μέτρα για βοήθεια σε όσους χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή προέχει ο Δήμος μας και δεν υπάρχουν όρια. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι συνεργάτες του ενημερώνονται συνέχεια για την κατάσταση που επικρατεί και είμαστε όλοι σε επιφυλακή.

Τι φοβάστε από εδώ και πέρα; Ποια είναι η ανησυχία σας;

Δυστυχώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα σταματήσουν. Πρέπει να τεθεί άμεσα σχεδιασμός για το πως θα τα αντιμετωπίσουμε και πως θα βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ήδη πληγεί.

Τι κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή πάνω στα φράγματα της Βουλγαρίας; Να περιμένουμε και άλλα νερά;

Αν και δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς την κατάσταση, αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για νέα ροή υδάτων από τη Βουλγαρία και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Κάποιες περιοχές έχουν πρόβλημα με την ύδρευση. Τι εικόνα έχετε;

Δυστυχώς για τις επόμενες 10-15 ημέρες θα έχουμε αρκετά προβλήματα με την ύδρευση σε κάποιες περιοχές. Βλέπετε το νερό που κατέβηκε έχει φρακάρει το σύστημα ύδρευσης και θα χρειαστεί χρόνος για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση το νερό που θα μπει από εδώ και πέρα στα νοικοκυριά να μην είναι καθαρό και να μην είναι αυτό που πρέπει και να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία. Θα χρειαστεί υπομονή».  

Υπάρχει έστω και κατά προσέγγιση χρονικό διάστημα, που απαιτείται για να διορθωθούν οι ζημιές; Μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις.

Ήδη έχουν υπάρξει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκομένους για μία πρώτη επίσημη καταγραφή των προβλημάτων. Χρονοδιάγραμμα δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον για τώρα. Όταν θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των ζημιών  τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το διάστημα που θα χρειαστεί. Αυτό που προέχει είναι όλοι όσοι έχουν πληγεί να πάρουν βάση νόμου την αποζημίωση που δικαιούνται και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα βρούμε τον τρόπο. Κανείς δεν είναι μόνος του. Σε αυτό που ζήσαμε χθες, είμαστε όλοι μαζί.

Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους συμπολίτες μας;

Παρακαλώ όλους τους Εβρίτες να καθίσουν και να αξιολογήσουν λίγο καλύτερα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν και να σκεφτούν όλοι ότι προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή, που αν φύγει δεν γυρίζει πίσω. Αν μείνουμε κάποιες ώρες χωρίς ρεύμα ή νερό, είναι κάτι που θα ξεπεραστεί. Το παν είναι η ανθρώπινη ζωή.


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

Background