Οι μυρωδιές στο αυτοκίνητο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για μια ευχάριστη εμπειρία οδήγησης.

Written by on 08/02/2022

Η ανθρώπινη όσφρηση είναι εκπληκτικά ισχυρή και μπορεί να αναγνωρίσει εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές. Οι μυρωδιές ταξιδεύουν μέσω των οδών του οσφρητικού νευρώνα του σώματος στα κέντρα του εγκεφάλου, όπως ο τροχιακός μετωπιαίος φλοιός, η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, εστιάζοντας στη μνήμη και τα συναισθήματα. Γι’ αυτό η μυρωδιά του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει έντονες αναμνήσεις.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι βασίζονται περισσότερο στα μάτια τους, αλλά μπορούν να αντιληφθούν τεράστιους αριθμούς διαφορετικών μυρωδιών που μπορούν και αυτές να αφήσουν μια μόνιμη εντύπωση. Η Nissan μετέχει σε πολλές έρευνες για το θέμα και δίνει μεγάλη βαρύτητα στις μυρωδιές του αυτοκινήτου, καθώς έχει ειδικό τμήμα που εργάζεται πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ο Ino είναι υπεύθυνος στην Nissan για τον έλεγχο του αρώματος των νέων οχημάτων, ενώ παράλληλα, ελέγχει τα συστήματα κλιματισμού του αυτοκινήτου και πώς οι μυρωδιές του οχήματος μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Εργαζόμενος για 20 χρόνια στο τεχνικό κέντρο της Nissan στην Ιαπωνία, ως τεχνικός εμπειρογνώμονας στο τμήμα ποιότητας εσωτερικού αέρα οχημάτων, ο Ino ηγείται μιας ομάδας επιφορτισμένης με την ανάλυση και την έγκριση υλικών που χρησιμοποιούνται στα οχήματα της Nissan. «Η οσμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μια ευχάριστη εμπειρία στο αυτοκίνητο. Οι επιβάτες μυρίζουν το πιο κοντινό πράγμα με βάση το πού βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε εμπειρία από όλα τα καθίσματα», αναφέρει ο Ιno.

Για να μπορέσουν να βγάλουν συμπέρασμα για τις μυρωδιές του αυτοκινήτου, οι εργαζόμενοι του τμήματος της Νissan μυρίζουν τα προσκέφαλα, τα ταμπλό, τους καθρέπτες, τα ντουλαπάκια, τα αλεξήλια, τα καθίσματα, τις οροφές, τις ποτηροθήκες, τις μοκέτες και οποιοδήποτε συστατικό με μετρήσιμο άρωμα. Οι έλεγχοι γίνονται συνήθως μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά για να διασφαλιστεί η σωστή αξιολόγηση πριν η μύτη προσαρμοστεί στην εσωτερική μυρωδιά. Εάν κάτι δεν πληροί τα πρότυπα, οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται για να προσδιοριστεί η αιτία και να ληφθούν τα διορθωτικά μέτρα.

Τα καθίσματα που χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά αξιολογούνται μεμονωμένα, καθώς μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς προμηθευτές με μοναδικές διαδικασίες παραγωγής. Κύριο μέλημα του τμήματος είναι όλοι οι επιβάτες να απολαμβάνουν την ευχάριστη ατμόσφαιρα της καμπίνας, επομένως η εργασία επεκτείνεται και στους προμηθευτές ανταλλακτικών που κατασκευάζουν τα υφάσματα, τις κόλλες και τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα οχήματα.

Τέλος, η κυκλοφορία του αέρα και η έκθεση στο ηλιακό φως είναι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μυρωδιά του αυτοκινήτου. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα χρησιμοποιεί μια ειδική περιβαλλοντικά σφραγισμένη αίθουσα δοκιμών, ελεγχόμενη για τη θερμότητα και την υγρασία, με σύστημα φωτισμού που προσομοιώνει το έντονο ηλιακό φως.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background