«The Cleaningans», οι νεαροί… χούλιγκανς.
Written by Heat Radio Newsroom on 05/04/2021
Είναι οι… χούλιγκανς της καθαριότητας και «χτυπούν» σε σημεία της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια.
Πλαστικά μπουκάλια, κυπελάκια του καφέ, κουτάκια από μπύρες και αναψυκτικά, μάσκες και αντισηπτικά μαντηλάκια βρίσκονται στο στόχαστρό τους και τα «εξοντώνουν» βάζοντάς τα μέσα σε σακούλες ώστε να καταλήξουν από τα πάρκα, τους δημόσιους χώρους, τις πλατείες και τις παραλίες στον φυσικό τους χώρο, στους κάδους των απορριμμάτων.
Πρόκειται για την ομάδα «The Cleaningans», που έχει διάρκεια ζωής μόλις δύο μηνών -από τον Φεβρουάριο του 2021- και σχηματίστηκε εν μέσω πανδημίας.
Η ιδέα όμως ξεκίνησε κάπως «μοναχικά», από τον 18χρονο Παναγιώτη Μοσχίδη, που ζει στην Καλαμαριά. Ο νεαρός, με ευαισθησίες για την προστασία του περιβάλλοντος, αμέσως μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις και την είσοδο του στο πανεπιστήμιο αποφάσισε να πάρει μια σακούλα στο χέρι, να φορέσει γάντια και να ξεκινήσει να καθαρίζει ένα πάρκο κοντά στο σπίτι του.
«Με ενοχλούσε να βλέπω διάφορα σκουπίδια πεταμένα. Μόλις τελείωσα με τις υποχρεώσεις του σχολείου και μετά τις πανελλήνιες, το καλοκαίρι του 2020 όπου τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού είχαν κάπως χαλαρώσει, ξύπνησα ένα πρωί και πήγα στο άλσος της Νέας Κρήνης.
Πήρα μαζί μου σακούλες, γάντια και ξεκίνησα… Μάζεψα τρεις σακούλες με σκουπίδια και κοινοποίησα τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει ο 18χρονος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Παναγιώτης άρχισε να δέχεται θετικά σχόλια γι’ αυτές τις εκστρατείες καθαριότητας από συγγενείς, φίλους, γνωστούς και από τη γειτονιά και από «μοναχικές», οι δράσεις έγιναν πιο οικογενειακές, καθώς άρχισαν να συμμετέχουν τόσο η αδελφή του όσο και οι ξαδέρφες του.
Βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, αποφάσισε λίγους μήνες αργότερα να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και να δημιουργήσει την ομάδα «The Cleaningans». Το όνομα το εμπνεύστηκε ο ίδιος, λέγοντας πως ήθελε να θυμίζει… χούλιγκανς της καθαριότητας.
Από το περσινό καλοκαίρι έως και σήμερα έχουν διοργανωθεί πάνω από 25 δράσεις καθαρισμού, ανεπίσημες και επίσημες, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο που ιδρύθηκε η ομάδα -μέσα σε ένα δίμηνο- έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 20.000 λίτρα πεταμένων σκουπιδιών.
«Τα πιο συνηθισμένα σκουπίδια που βρίσκουμε πεταμένα είναι τα πλαστικά μπουκάλια, τα κυπελλάκια από τον καφέ και τα αλουμινένια τενεκεδάκια από μπύρες.
Όπως επίσης μάσκες και αντισηπτικά μαντηλάκια, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από τη δράση χωρίς να έχουμε μαζέψει τουλάχιστον εκατό πεταμένα μαντηλάκια», τονίζει ο νεαρός. Αναρωτιέται, δε, πώς γίνεται ο κόσμος να πετάει δεξιά κι αριστερά κάτι που κρατάει στο χέρι του και δεν ψάχνει έναν κάδο για να το εναποθέσει.
Στα αξιοσημείωτα της ομάδας, όπου η συμμετοχή είναι εθελοντική, είναι πως συμμετέχουν άτομα νεαρής ηλικίας, η πλειοψηφία είναι κάτω των 18 ετών, όπως προσθέτει ο Παναγιώτης Μοσχίδης.
«Ίσως το βλέπουν ως βόλτα και κάνουν και μία καλή πράξη. Ήθελα ο κόσμος να ταρακουνηθεί και γι’ αυτό πήρα το θάρρος και προσπάθησα να μεταδώσω την ευαισθησία για το περιβάλλον σε όλες τις ηλικίες», συμπληρώνει.
Α. Καρυπίδου
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ