James Dyson and Brexit.
Written by Heat Radio Newsroom on 14/04/2021
Για τον βιομήχανο JAMES DYSON, το Brexit έδωσε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο την “ελευθερία” του.
Ο εφευρέτης και δισεκατομμυριούχος Τζέιμς Ντάισον, γνωστός για τις οικιακές του συσκευές, επανέλαβε τη στήριξή του στο Brexit σε συνέντευξή του στο BBC, λέγοντας ότι η έξοδος από την ΕΕ ξαναέδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο την «ελευθερία» του.
«Αποκτήσαμε την ελευθερία μας, μπορούμε να έχουμε εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες εκτός της Ευρώπης» και «μπορούμε να απασχολούμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο», εξήγησε ο 73χρονος Βρετανός επιχειρηματίας.
Ο Τζέιμς Ντάισον, που ήταν ένας από τους λίγους Βρετανούς επιχειρηματίες που ήταν υπέρ του Brexit, έγινε το 2020 ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περιουσία 16,2 δισεκ. λιρώς, σύμφωνα με κατάταξη των Sunday Times.
Η υποστήριξή του στην έξοδο της χώρας του από την ΕΕ δεν τον εμπόδισε να ανακοινώσει τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων της εταιρίας του από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σιγκαπούρη το 2019, μια επιλογή την οποία υπερασπίστηκε στο BBC.
«Είμαστε μια βρετανική επιχείρηση. Έχω επενδύσει πολλά σε αυτή τη χώρα», δήλωσε. «Απασχολώ 4.000 ανθρώπους εδώ, πληρώνω ένα σημαντικό ποσό φόρων», σύμφωνα με τον ίδιο.
Ωστόσο, «δεν μπορώ να κατασκευάζω πράγματα εδώ και να φέρνω όλα τα εξαρτήματα από την Άπω Ανατολή, να τα συναρμολογώ και να τα ξαναστέλνω στην Άπω Ανατολή», «πολύ απλά αυτό δεν λειτουργεί», εξήγησε.
Ο Ντάισον εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να υπερηφανευτεί για τα θετικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνοντας λόγο για «ανεξαρτησία πνεύματος» ενώ αναφέρθηκε και στον βρετανοσουηδικό όμιλο AstraZeneca και την Παρασκευή εμβολίου κατά της Covid-19.
«Δεν αναπτύσσαμε εμβόλιο με τους Ευρωπαίους. Έπρεπε να αναπτύξουμε το δικό μας, ένα εμβόλιο που παράχθηκε σε χρόνο ρεκόρ», σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο όμιλος ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο μια επένδυση ύψους 2,75 δισεκ. λιρών σε βάθος πενταετίας σε νέες τεχνολογίες, όπως λογισμικό, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη.
Ο όμιλος Dyson εξήγησε ότι θα είναι η πρώτη φορά που εισέρχεται σε τομείς άλλους από τα οικιακά προϊόντα, όπως οι γνωστές ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα ή τα πιστολάκια μαλλιών.
Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν κυρίως στη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Φιλιππίνες, με την πρόσληψη μηχανικών και επιστημόνων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία 200 θέσεων εργασίας σε ερευνητικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για τον όμιλο, που δεν είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο, αυτή η επένδυση είναι ένας τρόπος επανεκκίνησης μετά την αποτυχία τον Οκτώβριο του 2019 του φιλόδοξου σχεδίου για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ