Κ. Μητσοτάκης: «Να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλους και όλες»
Written by Μελίνα Ντισλιάν on 03/12/2020
Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία η σημερινή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ακρόπολη, προκειμένου να δώσει το παρών στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα εξυπηρετεί τα άτομα αυτά.
«Η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ, αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη.
«Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε το νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα, προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, χωρίς τη δυσκολία που συνεπάγεται η κλασική διαδρομή για να ανέβει κανείς στο Βράχο της Ακρόπολης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολύ γρήγορα χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου. Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γνωστή η ευαισθησία σας για τα Άτομα με Αναπηρία. Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης, οι διαδρομές και γενικότερα η απόλυτη προσβασιμότητά της είναι ένα μέρος από το Εθνικό Σχέδιο. Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι και ευτυχείς που σήμερα θα είστε ο πρώτος ο οποίος θα επισκεφτείτε την Ακρόπολη στη νέα της μορφή».
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, με δωρεά του οποίου έγινε το έργο, σημείωσε σε δήλωσή του: «Στην Ακρόπολη προβάλλονται οι αξίες στις οποίες πιστεύει το Ίδρυμα Ωνάση: ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, η ελεύθερη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό. Οι διαδρομές ατόμων με κινητικές δυσλειτουργίες κάθε είδους, όπως και ο λειτουργικός ανελκυστήρας πλαγιάς, τα οποία αναλάβαμε σε συνεργασία με την Πολιτεία, είναι ο κατάλληλος συμβολισμός σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε περισσότερο φως. Όπως αυτό που εκπέμπει ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης».
Νέες διαδρομές ΑμΕΑ
Οι νέες διαδρομές ΑμΕΑ στον βράχο της Ακρόπολης είναι δύο κι έχουν στόχο να καταστήσουν δυνατή την περιήγηση των ΑμεΑ στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, αφού φτάσουν με τον ανελκυστήρα. Οι διαδρομές αντικατέστησαν τις παλαιές τσιμεντένιες -στην δεκαετία 1960 χρονολογούνται οι πρώτες, οι οποίες επισκευάζονταν συνεχώς έως και το 2010. Είναι συνολικής επιφάνειας 2500 τ.μ., πλάτους 4μ. και μήκους 500μ ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου.
Οι διαμορφώσεις, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Το έργο της διάστρωσης των διαδρομών αναδεικνύει για πρώτη φορά σε όλο το εύρος της, την οδό των Παναθηναίων. Οι νέες διαδρομές θα συνδέουν τον ανελκυστήρα με την οδό Παναθηναίων μέχρι την περιοχή του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου, το έργο αποκατάστασης του οποίου ξεκινά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εντός των επομένων εβδομάδων με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ.Συνεπώς, οι διαδρομές εκτείνονται μπροστά από τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και φθάνουν μέχρι την Νότια Κλιτύ.
Κατά την αξιολόγηση δοκιμαστικών εφαρμογών υλικών επί τόπου από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ορισμένα υλικά απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με αυτόν που χρησιμοποιείται επί των μνημείων στις αναστηλωτικές εργασίες.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μανόλης Κορρές και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου.