Πατέντα που μειώνει το κόστος και αυξάνει την συγκομιδή ζαχαροκάλαμου δίνει …φτερά στην επένδυση των γυναικών από τη Γενισέα
Written by Heat Radio Newsroom on 10/03/2021
Μία νέα πατέντα που θα τις επιτρέψει να συγκομίζουν δεκαπλάσια στρέμματα με ζαχαροκάλαμο ημερησίως, από ενάμιση-δύο στρέμματα σήμερα, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μείωση κόστους 50% ανά κιλό στο χωράφι, έχουν έτοιμη προς εφαρμογή, οι έξι γυναίκες της ΚοινΣΕπ «Γενισέα» Ξάνθης.
Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Αναστασία Αμανατίδου, «για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, πρέπει να μειώσουμε το κόστος στο χωράφι. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που μας έμεινε και πρέπει να ρυθμίσουμε».
Τη λύση στο πρόβλημα των έξι γυναικών, έδωσε ο 70χρονος σήμερα μηχανικός γεωργικών μηχανημάτων, Δημήτρης Πασχαλίδης. Είναι ο ίδιος, που πριν μερικά χρόνια κατασκεύασε για τις γυναίκες της συνεταιριστικής επιχείρησης, τη μηχανή που χρησιμοποιούν σήμερα για τη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στην περιοχή.
Με τη χρήση της, επετεύχθη ο πρώτος στόχος που είχε τεθεί, για τη μείωση του κόστους στο χωράφι στα 6,5 ευρώ/κιλό, από τα 9,5 ευρώ/κιλό που ήταν προηγουμένως που όλη η διαδικασία γινόταν χειρωνακτικά.
Αφού το έψαξε το θέμα και πειραματίστηκε αφιλοκερδώς, ο κ. Πασχαλίδης, κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μετατροπή μηχανής των τεύτλων σε.. μηχανή συγκομιδής ζαχαροκάλαμου που καθημερινά θα έχει τη δυνατότητα να κόβει και να καθαρίζει 15-20 στρέμματα από 1,5-2 στρέμματα σήμερα. «Θα μπορεί να κόβει και να καθαρίζει ζαχαροκάλαμο ανά τρεις σειρές, έναντι μιας σήμερα, οδηγώντας μας έτσι στην πολυπόθητη μείωση του κόστους στο χωράφι κατά τρεισήμισι ευρώ, στα τρία ευρώ/κιλό», επισήμανε.
Στην περιοχή, όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλές «παντζαρομηχανές»(τευτλομηχανές) που δεν χρησιμοποιούνται πια, λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας τεύτλων. «Είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδότησης του εγχειρήματός μας. Με ένα ποσό 50.000-70.000 ευρώ θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το Project και να καταστήσουμε την καλλιέργεια ανταγωνιστική.
Ταυτόχρονα θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, από 50 στρέμματα σήμερα,-4 τόνοι η ετήσια παραγωγή με τον ένα τόνο να αφορά σε βιολογικό προϊόν-, δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα στους παραγωγούς που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, να ασχοληθούν με την καλλιέργεια».
Το κομπόδεμα για τα.. γεράματα που επενδύθηκε στο ζαχαροκάλαμο
«Επενδύσαμε το… κομπόδεμα που κρατούσαμε για τα γεράματά μας, προκειμένου να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το ζαχαροκάλαμο, ύστερα από 60 χρόνια εγκατάλειψης, και να το αφήσουμε «προίκα» στον τόπο και τα παιδιά μας», είπε η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Γενισέα» Ξάνθης, υπενθυμίζοντας πως «όταν ξεκινήσαμε το 2014 με τέσσερα στρέμματα, δεν είχαμε ούτε τα απαιτούμενα εργαλεία για την καλλιέργεια».
Βασιζόμενες σε περιγραφές των γονιών τους οι έξι γυναίκες , ηλικίας από 67 έως και 74 χρόνων, κατασκεύασαν από το μηδέν τα δικά τους εργαλεία, ενώ πατώντας στα βήματα της μοναδικής μηχανής αποχύμωσης του ζαχαροκαλάμου στην περιοχή, την οποία διατηρούσε ως «αντίκα» ένας υπερήλικας αγρότης στην περιοχή, έφτιαξαν μια νέα ανοξείδωτη, ηλεκτροκίνητη και ευρωπαϊκών προδιαγραφών. «Όλα αυτά, όπως και την πρώτη μηχανή συγκομιδής, τα χρηματοδοτήσαμε εμείς», τόνισε και συμπλήρωσε, «τώρα ζητάμε στήριξη για να ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα».
Η ίδια επισήμανε ότι από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας συνεχίζεται η προσπάθεια για την παραγωγή του πρώτου ευρωπαϊκού λευκού ρούμι με βάση το πετιμέζι που καλλιεργείται στην Γενισέα Ξάνθης ενώ υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος για να πιστοποιηθεί το πετιμέζι της κοινΣεπ ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τα προϊόντα της κοινΣεπ, μεταξύ των οποίων τα φυστικοβούτυρο και ταχίνι με πετιμέζι, πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο και σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, διατίθεται σε μικρά παραδοσιακά καταστήματα σε περιοχές από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Αθήνα, αλλά και σε νησιά( Σαντορίνη, Μύκονο και Κεφαλονιά). Ήδη το πετιμέζι από την Γενισέα Ξάνθης έχει ταξιδέψει «έστω και σε μικρές ποσότητες» σε Φιλανδία, Γερμανία και Βέλγιο.
Τον σπόρο που καλλιεργούν οι έξι γυναίκες της κοινΣεπ, τον εντόπισαν στην αυλή του σπιτιού μιας ηλικιωμένης στην ορεινή Ξάνθη κι ήταν καλύτερος απ αυτόν που είχαν σκοπό να χρησμιοποιήσουν στο ξεκίνημα της καλλιέργειας. Το προϊόν της κοινΣεπ έχει κατοχυρωθεί και έχει πάρει έγκριση από το Χημείο του Κράτους, καθώς και άλλες πιστοποιήσεις, βάση χημικών αναλύσεων, από διάφορα πανεπιστήμια.
Έλενα Αλεξιάδου
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ