Δημ. Καραβασίλης: «Ο τουρισμός είναι συνδεδεμένος με την ψυχολογία… και αυτή απουσιάζει»

Written by on 04/12/2020

Οι φετινές γιορτές, ξέρουμε όλοι πως δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις γιορτές των προηγούμενων χρόνων, με τον κορωνοϊό, να έχει φέρει στη ζωή μας, τα πάνω κάτω. Ένας από τους κλάδους που δέχτηκε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη πίεση, όλο αυτό το διάστημα, είναι ο κλάδος του τουρισμού και των ξενοδοχείων, με τη φετινή χρονιά να είναι απογοητευτική… Κάτι που παραδέχτηκε και ο Δημήτρης Καραβασίλης.

Ο πετυχημένος Διευθυντής των ξενοδοχείων της Grecotel Astir και Egnatia στην Αλεξανδρούπολη, μίλησε στον Heat Radio για όλα όσα έχει βιώσει ο κλάδος του τουρισμού λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε στο μέλλον των ξενοδοχείων στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή της Θράκης, ενώ τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει το 2022. Από τη συζήτηση με τον Δημήτρη Καραβασίλη, δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, σαν προορισμός διακοπών, με τον ίδιο να παραδέχεται πως ακόμα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε η πόλη μας να μπει για τα καλά στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη…

Κύριε Καραβασίλη, να υποθέσω ότι το 2020, ήταν ίσως η δυσκολότερη χρονιά για τον κλάδο των ξενοδοχείων…

Ακριβώς. Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά και η αλήθεια είναι ότι δεν την περιμέναμε. Σαν κλάδος επηρεαστήκαμε πολύ, αφού ας μην ξεχνάμε ο τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την καλή ψυχολογία, η οποία και απουσιάζει όλη τη φετινή χρονιά. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύ πιέστηκαν τα ξενοδοχεία και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία της περιφέρειας και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ευελπιστούμε σύντομα να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση, με το εμβόλιο να είναι η σανίδα σωτηρίας μας. Μακάρι να αρχίσει να κινείται πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα και ο κόσμος να αρχίσει πάλι τα ταξίδια. Θέλει προσπάθεια, υπομονή και θα το ξεπεράσουμε».

Ήσασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο;

«Για κάτι τόσο μεγάλο και επώδυνο, όχι».

Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για αυτή την κατάσταση;

«Προετοιμασμένος δεν ήταν κανείς. Ωστόσο πήραμε σαν παράδειγμα προς αποφυγή την Ιταλία, είδαμε τι έγινε εκεί και κάναμε ότι μπορούσαμε για να το αποφύγουμε. Στην Ιταλία είδαμε ξαφνικά να χάνονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, είδαμε τι προβλήματα προέκυψαν σε μία χώρα απροετοίμαστη και χωρίς ενημέρωση και παραδειγματιστήκαμε πολύ γρήγορα. Ζήσαμε όλα τα θλιβερά γεγονότα της χώρας αυτής και είδαμε τα αποτελέσματα που έρχονται αν δεν υπάρχει ενημέρωση, σοβαρότητα και προσοχή. Όλα αυτά τα παρακολουθήσαμε και ενδεχομένως να φοβηθήκαμε. Γίναμε πιο τυπικοί και πειθαρχημένοι και για το λόγο αυτό το πρώτο κύμα πέρασε χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο». 

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος φόβος σας;

«Θεωρώ πως όλοι φοβόμασταν για το αν και κατά πόσο θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο άντεξε και συνεχίζει να αντέχει. Και για το λόγο αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Συνεχίζουν να αντέχουν και να παλεύουν για μας».

Μεγαλύτερη ζημιά για τα ξενοδοχεία, έγινε το καλοκαίρι ή τώρα ενόψει Χριστουγέννων;

«Θεωρώ ότι η ζημιά έγινε από το καλοκαίρι και μετά. Έστω και λίγο το καλοκαίρι ο τουρισμός κινήθηκε. Τα μέτρα ήταν πιο χαλαρά, δεν υπήρχε καραντίνα, υπήρχε διάθεση για να ταξιδέψει ο κόσμος, βοήθησε και ο καιρός για διακοπές – έστω και για λίγες μέρες – και γενικά σκεφτόμασταν λίγο διαφορετικά, απ΄ ότι τώρα. Ίσως γιατί δεν πιστέψαμε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα συνεχιζόταν για τόσο πολύ καιρό»

Είστε χρόνια στον χώρο αυτό, πόσος χρόνος πιστεύετε ότι απαιτείται για να ορθοποδήσει ξανά μία ξενοδοχειακή επιχείρηση;

«Θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν και να σταθούμε στα πόδια μας. Θα πρέπει να ανοίξει όλη η αγορά, να μην υπάρχει ίχνος lock down και τα μέτρα που θα υπάρχουν να μην είναι ενάντια στην ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων».

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο μυαλό σας;

«Αν υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε καλά με το εμβόλιο μέχρι και τον Απρίλιο, τότε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουμε ελπίδα να κινηθούμε κάπως καλύτερα στον τομέα του τουρισμού. Με μεγαλύτερη όμως σιγουριά σας λέω πως θα επιστρέψουμε σαν κλάδος στην κανονικότητά μας, το 2022. Για τώρα είναι πολύ αισιόδοξο, να σκεφτώ κάτι για πιο νωρίς. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, θα είναι πολύ προσεκτικός και επιφυλακτικός στις μετακινήσεις του και σίγουρα οι διακοπές πλέον θα είναι για λίγες μέρες και όχι για μεγάλο διάστημα.  Το 2021 θα υπάρχει ακόμα φόβος για ταξίδια και διακοπές. Το τονίζω και πάλι πως η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό και δυστυχώς δεν θα την έχουμε».

Πιο δύσκολη χρονιά ήταν για τα μικρά ξενοδοχεία ή τα μεγάλα και τις αλυσίδες;

«Νομίζω πως ήταν πάνω κάτω το ίδιο. Άλλα προβλήματα αντιμετώπισε ένα μικρό ξενοδοχείο, άλλα προβλήματα αντιμετωπίσαμε εμείς. Μάλιστα σε κάποια θέματα, ένα μικρό ξενοδοχείο μπορεί να πιέστηκε λιγότερο από εμάς, αν σκεφτεί κανείς πως σε μία μικρή επιχείρηση μπορείς να έχεις ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα μέτρων προστασίας, ενώ στο μεγάλο ξενοδοχείο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, στο να κατευθύνουμε με οδηγίες τον κόσμο, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα μέτρα. Το επικοινωνιακό δηλαδή κομμάτι, είναι νομίζω πιο εύκολο σε ένα μικρό ξενοδοχείο, που έχει να κάνει με 40-50 επισκέπτες, απ΄ ότι σε εμάς που είχαμε να κάνουμε με 300-400 άτομα. Στο γενικότερο σύνολο όμως επηρεάστηκαν όλα το ίδιο, αφού από κάποιο σημείο και μετά δεν υπήρχε καθόλου κόσμος».

Η Αλεξανδρούπολη σαν πόλη, πόσο επηρεάστηκε από όλη αυτή την κατάσταση της πανδημίας;

«Είμαστε μία πόλη που ξαφνικά βρέθηκε με μία τεράστια αστυνομική και στρατιωτική ενίσχυση, λόγω των γεγονότων που είχαμε με τους λαθρομετανάστες. Όλος αυτός ο κόσμος και ενδεχομένως το ότι οι… μετανάστες αυτοί ήταν φορείς του ιού – είδαμε άλλωστε τα νούμερα των κρουσμάτων από την Τουρκία – μας οδηγούν στο συμπέρασμα  πως επηρεαστήκαμε έντονα σαν πόλη. Και αυτό φάνηκε και σε σύγκριση με άλλες πόλεις, που δεν είχαν ξένο κόσμο στην περιοχή τους. Όλο αυτό δημιούργησε μεγαλύτερη πιθανότητα στο να έχουμε πιο έντονα προβλήματα, απ΄ ότι άλλες πόλεις. Ωστόσο τα αντιμετωπίσαμε πολύ σωστά. Σαν Αλεξανδρούπολη αλλά και σαν Έβρος, σταθήκαμε πολύ καλά και ανταπεξήλθαμε». 

Πόσο εύκολα ή πόσο δύσκολα θα επιστρέψει η Αλεξανδρούπολη στην κανονικότητά της;

«Η αγορά η δική μας, είναι πολύ συγκεκριμένη. Είμαστε πόλη που στηρίζεται στη βαλκανική αγορά και στην αγορά της Τουρκίας. Αν η κατάσταση σε αυτές τις περιοχές είναι καλή, από άποψη κορωνοϊού, σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πολύ λιγότερα προβλήματα σαν πόλη, απ΄ ότι ενδεχομένως τα νησιά και η Νότια Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε, πως λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, είναι και πιο εύκολη η πρόσβαση σε εμάς, αφού γίνεται και με αυτοκίνητο. Άρα όταν μία οικογένεια από τη Σόφια, την Κωνσταντινούπολη ή το Βουκουρέστι θελήσει να έρθει στην Ελλάδα, θα προτιμήσει τη δική μας περιοχή και όχι μία άλλη, που απαιτείται αεροπλάνο ή πλοίο.  Οπότε σε αυτό το θέμα έχουμε ένα μικρό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες περιοχές».

Υπάρχει κάτι που μπορεί να σας προβληματίζει για το μέλλον;

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι τι θα γίνει με το ειδικό διαβατήριο που πιθανολογείται ότι θα βγει, για να πιστοποιείται ότι κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο. Αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον ιό, τότε καταλαβαίνει κανείς και τον προβληματισμό μας. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση μέχρι να εμβολιαστούν όλοι και να πάρουν το πιστοποιημένο διαβατήριο, να χαθεί χρόνος για τον τουρισμό.  Εκεί θα υπάρξει σοβαρό θέμα για όλους».

Τι κινήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν, τόσο από τους ξενοδόχους όσο και από τον Δήμο;

«Κοιτάζοντας λίγους μήνες πίσω, βλέπουμε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και τα βήματα που έγιναν, ήταν σωστά και λειτούργησαν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια και να συνεργαστούμε όλοι μαζί, όπως κάνουμε τόσο καιρό. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί, να μην χαλαρώσουμε και να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Η υπευθυνότητα όλων, θα κρίνει πολλά». 

Ας αφήσουμε λίγο τον κορωνοϊό και ας μιλήσουμε για την Αλεξανδρούπολη, σαν προορισμό διακοπών. Πως θα τη χαρακτηρίζατε;

«Είμαστε μία περιοχή που μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, αλλά ακόμα είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξης, σε ότι αφορά το κομμάτι του τουρισμού. Θα πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες, προκειμένου η Αλεξανδρούπολη να μπει σαν προορισμός, όχι μόνο στον ελλαδικό χάρτη αλλά και στον ευρωπαϊκό. Πρέπει να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς και έλξης, προκειμένου ο κόσμος να έρθει και να διαφημίσει με τη σειρά του την πόλη και το Νομό μας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα, ώστε η Θράκη και ο Έβρος να ενισχυθούν τουριστικά και να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, που θα συμβάλει και στο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων. Το κομμάτι της απασχόλησης μέσα από τον τουρισμό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Πόσο μάλλον όταν έχουμε τόσα δικά μας παιδιά, που φεύγουν για σπουδές και δουλειά είτε σε άλλη πόλη στην Ελλάδα, είτε και στο εξωτερικό, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες. Τα παιδιά αυτά πρέπει να τα κρατήσουμε εδώ και να δημιουργήσουμε γι΄ αυτά όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρουν στον τόπο μας». 

Η προσπάθεια και η δουλειά που γίνεται για την προώθηση της πόλης και την αύξηση του τουρισμού, είναι αυτή που επιθυμούν οι ξενοδόχοι; Θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω;

«Γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα και μεγαλύτερα βήματα. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τόσα πολλά πράγματα σε αυτή την περιοχή που βρισκόμαστε… θάλασσα, βουνό, δάση, ποτάμια… Είδαμε το παράδειγμα της Δράμας, που έγινε χριστουγεννιάτικος προορισμός, δημιουργώντας την Ονειρούπολη. Εμείς έχουμε μείνει λίγο πίσω σε σχεδιασμό και ιδέες. Ίσως δεν το βλέπουμε τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε. Είναι σημαντικό ο κόσμος να αποφασίσει αν θέλει να έχουμε τουρισμό στην πόλη μας, ή όχι. Από εκεί θα ξεκινήσουν όλα».


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

    Background