ΕΛΤΑ: Ελάχιστη χρέωση €15 για κάθε δέμα που προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ

Written by on 09/02/2020

Σημαντική αλλαγή στις χρεώσεις των ΕΛΤΑ για τις αγορές που πραγματοποιούν χιλιάδες χρήστες από καταστήματα της Κίνας (και γενικότερα από καταστήματα εκτός ΕΕ). Όπως αποκάλυψε αρχικά η ιστοσελίδα coupondealer.gr και αναρτήθηκε πλέον στην επίσημη ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ, από τις 20 Ιανουαρίου 2020 και έπειτα ισχύουν οι παρακάτω χρεώσεις για τον εκτελωνισμό:

  • CIF από 0 έως €150 -> επιπλέον τέλος €15
  • CIF από 150 έως €500 -> επιπλέον τέλος €20
  • CIF από 500 έως €1000 -> επιπλέον τέλος €25
  • CIF άνω των €1000 -> επιπλέον τέλος €50 

CIF: Είναι η στατιστική αξία του αντικειμένου, δηλαδή: Αξία αντικειμένου + Έξοδα μεταφοράς + Ασφάλιστρα κλπ., έτσι όπως αναγράφεται και στη σχετική αυτοκόλλητη ετικέτα που επικολλάται στα εκτελωνισμένα ταχυδρομικά αντικείμενα.

Πιθανότατα δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα εάν δεν γίνει έλεγχος στο τελωνείο ή εάν επιλέγετε τους ειδικούς τρόπους αποστολής των προϊόντων (π.χ. EU Priority Line), αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, θα ήταν προτιμότερο να πραγματοποιείτε αγορές από καταστήματα που διαθέτουν αποθήκες στην Ευρώπη.

Διευκρίνιση από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα. 

Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Πηγή: techgear.gr


Current track

Title

Artist

SEND A MESSAGE TO THE DJ

Background